Tento pokrm je úplne luxusným predjedlom, ktoré môžete servírovať počas zvláštnej príležitosti. Rozhodne sa nejedná o jedlo, ktoré si pripravíte na večeru počas všedného dňa.
INGREDIENCIA
Na kačacie stehná:
- 4 kačacie stehná
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky bieleho korenia
Na pomarančovú omáčku:
- 1 šálka bieleho vínneho octu
- 1 šálka pomarančovej šťavy (asi 4 pomaranče)
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný
- 2 lyžice medu
- 1/4 lyžičky soli
- štipka vločiek červeného chilli (voliteľne)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice pomarančového likéru
- pomarančové klinky na ozdobu
- čerstvá mäta na ozdobu
Na divokú ryžu:
- 1 šálka divokej ryže
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný alebo jemne nasekaný
- 1/2 lyžičky soli
POSTUP
- Predhrejte rúru na 175 °FC
- Postriekajte plech olejom v spreji a pridajte naň drôtenú mriežku.
- Ostrým koncom drevenej špajle prepichnite do kačacích stehien niekoľko malých otvorov.
- To umožní, aby sa pri pečení uvoľnil bohatý tuk.
- Kačacie stehienka potrite olivovým olejom a ochuťte soľou a bielym korením.
- Pridajte na mriežku na pripravený plech a presuňte na strednú mriežku predhriatej rúry.
- Pečte 1 a 1/2 hodiny, vnútorná teplota mäsa by mala byť 80 °C.
- Teplotu začnite kontrolovať po hodine 15 minútach.
- Upečené mäso vyberte z rúry, prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
- Zatiaľ čo sa kačacie stehienka pečú, pripravte si pomarančovú omáčku.
- V malom hrnci priveďte na stredne vysokej teplote vínny ocot, pomarančovú šťavu a kôru a cesnak do varu, potom znížte teplotu a varte.
- Nechajte omáčku zredukovať na 1 a 1/4 šálky, to zaberie asi 20-30 minút.
- Vmiešajte med, 1/4 lyžičky soli a štipku chilli vločiek.
- Varte, kým vám nevznikne sirup zredukovaný asi na 1 šálku.
- Prišľahajte maslo a pomarančový likér a varte 30 sekúnd.
- Zložte z ohňa, prikryte a dajte bokom.
- Kurací vývar pridajte do stredného hrnca na strednom plameni a keď sa začne variť, pridajte ryžu, cesnak a soľ.
- Znížte plameň na minimum, prikryte a varte asi 45-60 minút, alebo podľa vašej chuti.
- Odstráňte z ohňa, zlejte všetku zostávajúcu tekutinu, priklopte pokrievkou a odložte, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Na servírovanie naneste na každý zo štyroch tanierov porciu divokej ryže, na ryžu položte jedno kačacie stehno a na tanier nalejte 2 alebo 3 lyžice pomarančovej omáčky okolo kačacích stehienok.
- Pridajte klinky pomaranča a mätu na ozdobu.