Šťavnaté krevety pečené v paradajkovo-cesnakovej omáčke spolu s klasickými stredomorskými ingredienciami, ako sú artičoky, olivy a feta, vás prenesú na úžasné slnečné miesto bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzate.
Čo budete potrebovať
- 500 g veľkých kreviet, olúpaných a bez črievok
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- 400 ml pyré z pečených paradajok
- 1 lyžička sušeného oregana
- ¼ lyžičky vločiek červeného chilli
- 1 lyžička medu
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 400 g konzervovaných artičokových srdiečok, scedených a roztvorených
- ½ šálky vykôstkovaných olív Kalamata
- 3/4 šálky rozdrobeného syra feta
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- na podávanie: celozrnný kuskus, chrumkavý chlieb alebo cestoviny
Postup
- Umiestnite rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Osušte krevety, vložte ich do misy a posypte polovicou soli a ¼ lyžičkou čierneho korenia.
- Premiešajte a dajte bokom.
- Vo veľkej panvici vhodnej do rúry na strednom ohni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte cibuľu a posypte zvyšnou soľou a ¼ lyžičkou čierneho korenia.
- Restujte za občasného miešania do zmäknutia, asi 5 minút.
- Podľa potreby znížte plameň, aby cibuľa zmäkla, ale nezhnedla.
- Pridajte cesnak a restujte asi 30 sekúnd.
- Pridajte paradajky, oregano a vločky červeného chilli.
- Znížte plameň na stredne nízky a nechajte 10 minút mierne prebublávať.
- Vmiešajte červený vínny ocot a med.
- Odoberte z platne.
- Navrch rozložte artičoky a olivy a potom na ne položte krevety v jednej vrstve.
- Posypte fetou.
- Pečte 10 až 12 minút, kým paradajky nezačnú bublať, syr ľahko nezhnedne a krevety sa neprevaria.
- Pokvapkajte citrónovú šťavu a posypte petržlenovou vňaťou.
- Servírujte horúce s ľubovoľnou prílohou.