Naučte sa, ako zakaždým pripraviť šťavnaté, chutné a dozlatista upečené kura! Tento recept, v ktorom kura budeme piecť na koreňovej zelenine, je jednoduchý a skvele sa hodí do zimného počasia, pretože krásne zahreje. Užite si to!
Ingrediencie
- cca 2 kg celého kurčaťa
- 8 strúčikov cesnaku, olúpaných
- 8 vetvička tymiánu plus 1 lyžička lístkov čerstvého tymiánu
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 500 g kvaka
- 500 g reďkovky – okrúhlice
- ▢ 3/4 libry baby karotky
- 1 stredná žltá cibuľa
- 500 g červených baby zemiakov
- 6 lyžíc rastlinného oleja
- 4 lyžice masla, zmäkčeného
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Vyberte krk a droby z kuracej dutiny, ak sú súčasťou.
- Kuchynskou pinzetou odstráňte prípadné pierka z kože.
- Pred pečením nechajte kura 1-1/2 hodiny stáť pri izbovej teplote.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na štvrťky (koreň nechajte neporušený).
- Olúpte a nakrájajte kvaka a reďkev – okrúhlice na 2 cm klinky.
- Všetku zeleninu premiešajte so 4 strúčikmi cesnaku, 3 vetvičkami tymiánu a 1/4 hrnčekom oleja vo veľkom pekáči.
- Dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte 2 lyžice zmäknutého masla s 1 lyžičkou lístkov čerstvého tymiánu a petržlenovou vňaťou.
- Dochuťte štipkou soli a trochou korenia.
- Končekmi prstov alebo lyžičkou jemne uvoľnite priestor medzi mäsom a kožou. (Dávajte pozor, aby ste kožičku neroztrhli.)
- Bylinkové maslo rovnomerne rozprestrite pod kožu pri prsiach.
- Kuraciu dutinu poriadne osoľte a okoreňte.
- Pridajte 4 strúčiky cesnaku a 5 vetvička tymiánu a utrite ich o steny dutiny.
- Krídla zastrčte pod telo a nohy k sebe voľne zviažte kuchynským povrázkom.
- Kurča potrite zvyšným olejom a bohato posypte soľou a korením.
- Zvyšné maslo rozotrite na prsia.
- Kurča položte na koreňovú zeleninu a pečte 25 minút.
- Znížte teplotu rúry na 200 stupňov Celzia a pokračujte v pečení po dobu 45 minút, kým najhrubšia časť stehna (od kosti) pri meraní teplomerom neukáže 74 stupňov C.
- Pokiaľ je nedopečené, pokračujte v pečení, pokiaľ kurča nedosiahne požadovanú teplotu.
- Kurča položte na doštičku, voľne zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať.
- Skontrolujte, či je zelenina prepečená av prípade potreby ju vráťte do rúry, aby bola chrumkavá, zatiaľ čo kura odpočíva.
- Pred podávaním jemne premiešajte so šťavou z pekáča.
- Kurča naporciujte a podávajte.