Pečené kura s bylinkovo-špaldovou plnkou

Pečené kura s bylinkovo-špaldovou plnkou

Toto luxusné kura upečené v rúre s plnkou z čerstvých byliniek, citrónu, semienok feniklu a špaldy jednoducho musíte vyskúšať! Prekvapivo je jednoduché na prípravu a pritom by ste sa ho nemuseli hanbiť servírovať ani v lepšej reštaurácii. Tak si ho poďte s nami upiecť!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžičky semienok feniklu
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • štipka sušených chilli vločiek
  • 50 g masla, zmäknutého
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • 150 g špaldy
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • hrsť listov žihľavy, blanšírované a nakrájané
  • hrsť nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • hrsť nasekaného estragónu
  • 1 veľké kurča (s hmotnosťou cca 2-2,5 kg), izbové teploty
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  • Semená feniklu opekajte na malej panvici na strednom plameni asi minútu, kým sa nerozvonia.
  • Rozdrvte v mažiari na hrubý prášok.
  • Vezmite ½ nasekané žihľavy a zmiešajte ju so zmäknutým maslom, rozdrvenými feniklovými semienkami, čili vločkami, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a tymián a opekajte asi 10 minút, kým cibuľa nezosklovatí.
  • Pridajte špaldu.
  • Zalejte vývarom a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a za občasného miešania varte odkryté, kým špalda nezmäkne a väčšina tekutiny sa nevsiakne – to bude trvať 20–25 minút.
  • Pokiaľ zmes začne vyzerať sucho, dolejte ju vriacou vodou.
  • Zložte z platne a vmiešajte zvyšné žihľavy, nasekanú petržlenovú vňať a estragón dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Uvoľnite na kurčaťu všetky výstuhy, vyberte droby, pokiaľ sú vo vnútri (uložte si ich do zásoby) a trochu odtiahnite nohy od tela, aby mohol horúci vzduch cirkulovať.
  • Opatrne nadvihnite kožu, natrite polovicou masla prsia a prepracujte maslo až k stehnám.
  • Kurča naplňte asi polovicou horúcej špaldovej zmesi – dutina by nemala byť zaplnená viac ako do dvoch tretín, pretože sa náplň zväčší.
  • Kurča vložte do pekáča, prsia a stehná premasírujte zvyšným maslom a dochuťte soľou a korením.
  • Do pekáča nalejte pohár horúcej vody, voľne prikryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C.
  • Pečte 30 minút, potom odkryte, kura polejte maslovou šťavou a vráťte do rúry.
  • Znížte teplotu na 170 ° C a varte ďalších 45 minút až 1 hodinu, na posledných 10 minút zvýšte teplotu, ak chcete, aby bola koža trochu hnedšia a chrumkavejšia.
  • Skontrolujte, či je kura prepečené prepichnutím stehna pri kosti ostrým nožom – šťava by mala vytiecť.
  • Pred podávaním nechajte 20 minút odpočívať na teplom mieste.
  • Plnku vydlabte a zmiešajte so šťavou a zvyšnou špaldou, mierne prehrejte.
  • Každú porciu kurčaťa podávajte so štedrou lyžicou plnky a so šalátom.
Kurča upečené v rúre s plnkou z čerstvých byliniek, citrónu, semienok feniklu a špaldy v pekáči.
www.edenprojectcommunities.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.