Pečené kura s gaštanovou plnkou

Pečené kura s gaštanovou plnkou

V tomto recepte tvorí bohatú plnku slanina, šampiňóny, gaštany a čerstvé bylinky. V kombinácii s kuracím mäsom a zeleninou sa jedná o úplnú delikatesu!

Čo budete potrebovať

  • 15 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 100 g hnedých šampiňónov, jemne nasekaných
  • 1 lyžica nasekané čerstvé šalvie
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 450 g čerstvých gaštanov, olúpaných
  • 60 g strúhanky
  • 1/2 lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 celé kura s hmotnosťou 1,8 kg
  • 8 šalotiek, olúpaných
  • 3 pastieri, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
  • 60 ml suchého sherry
  • 250 ml kuracieho vývaru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Na panvici na strednom plameni rozohrejte maslo a 1 lyžicu oleja.
  • Cibuľu, slaninu a cesnak restujte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do zmäknutia.
  • Pridajte šampiňóny, šalvia a tymian.
  • Restujte 4 minúty alebo do zmäknutia.
  • Pridajte 150 g gaštanov.
  • Miešajte 1 minútu.
  • Vmiešajte strúhanku a pomarančovú kôru.
  • Nechajte 10 minút chladiť.
  • Kurča naplňte strúhankovou zmesou.
  • Pomocou kuchynského povrázku zviažte nohy k sebe.
  • Vložte kura, šalotku a pastinák do veľkej panvice vhodnej do rúry.
  • Pokvapkajte olejom.
  • Okoreňte.
  • Pečte, zeleninu počas toho raz otočte, po dobu 1 hodiny.
  • Pridajte zvyšné gaštany.
  • Pečte 15–20 minút alebo pokiaľ nie je kura prepečené.
  • Kurča a zeleninu preložte na tanier.
  • Udržujte v teple.
  • Nalejte šťavu z panvice do džbánu.
  • Odstráňte tuk z povrchu.
  • Pridajte na panvicu sherry.
  • Varte za stáleho miešania na strednom plameni 2–3 minúty alebo do zredukovania na polovicu.
  • Pridajte šťavu z panvice a vývar.
  • Varte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do mierneho zredukovania.
  • Preceďte do džbánu.
  • Podávajte s kuracím mäsom a zeleninou.
Kurča plnené plnkou zo slaniny, šampiňónov, gaštanov a byliniek v pekáči so zemiakmi.
www.taste.com.au

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.