Kurča s plnkou patrí k veľmi obľúbeným pokrmom. A prečo kura nadívať?
Keď sa pečie mäso v celku, býva niekedy suchšie. Plnka vnútri dutiny zaisťuje, že mäso počas pečenia nevysychá a je možné ho piecť potrebnú dlhšiu dobu. Šťava z mäsa nasiakne do plnky a korenie z nej zase trochu dodá chuť mäsu.
Ingrediencie
- 1 ks celé kura
- 6 ks starších rožkov
- 2 ks vajec
- 200 ml mlieka
- 100 g masla
- soľ a korenie
- štipka strúhaného muškátového orieška
- 2 – 3 lyžice čerstvej sekanej petržlenovej vňate
Postup
- Kurča umyjeme, osolíme a pripravíme do pekáča alebo misky na pečenie.
- Rožky nakrájame na kocky a necháme máčať v mlieku.
- Medzitým vymiešame maslo s trochou soli, korením a žĺtkom.
- Z bielkov urobíme hustý sneh.
- Do rozotreného masla vmiešame vylisované rožky (nie úplne suché) a sneh z bielkov.
- Plnkou naplníme kura vo vnútri.
- Pokiaľ nám plnka zostane, vložíme ju do pekačku vedľa kurčaťa a pečieme spoločne.
- Na koži kurčaťa položíme malé kúsky masla.
- Podlejeme trochou vody.
- Priklopíme vekom a necháme piecť na 180 ° C asi 1,5 – 2 hodiny.
- Ku koncu pečenia odklopíme a necháme prepiecť kôrku do chrumkava.
Ak máte ako my radi Veľkú noc, tak si prečítajte tento článok s 5 skvelými receptami na plnku . Toto sviatočné jedlo stojí za to 🙂