Pozvite svojich priateľov či širšiu rodinu na luxusnú hostinu s týmto pečeným plnené kuraťom v hlavnej úlohe. Plnka zo šalvie a vlašských orechov vás nadchne!
Čo budete potrebovať
- 1 celé kura
- extra panenský avokádový olej
- soľ a korenie
- zelený šalát na podávanie
Na plnku:
- 20 g masla
- 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
- 10 čerstvých listov šalvie, nasekaných
- ¾ šálky strúhanky
- 1 vajce, rozšľahané
Na zemiaky:
- 700 g baby zemiakov
- 1 lyžica extra panenského avokádového oleja
- 1 lyžica masla nakrájaného na kocky
- 5 strúčikov cesnaku, olúpaných
- hrsť šalvie čerstvé šalvie
- soľ
Postup
- Rúru predhrejte na 190°C.
- V malej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte cibuľu a šalviu a opekajte 5 minút za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte vlašské orechy a premiešajte.
- Orechovú zmes pridajte do misy so zvyšnými prísadami na plnku.
- Dobre premiešajte a dajte bokom.
- Kuraciu dutinu naplňte plnkou, stehná potom zviažte povrázkom.
- Kurča dajte do veľkého pekáča, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
- Pečte v rúre 40 minút.
- Pomocou chňapiek pekáč vyberte a pridajte doň maslo a lístky šalvie.
- Okolo rozhádžte zemiaky a strúčiky cesnaku.
- Bohato osoľte.
- Vráťte kura so zemiakmi do rúry na ďalších 50 minút, alebo kým nebude kura prepečené a zemiaky mäkké a zlaté.
- Pred podávaním nechajte kura 10 minút odpočívať a servírujte so zeleným šalátom (voliteľne).