Výborná omáčka, pripravená nielen z piva, ale tiež vínneho octu, je v kombinácii s hovädzím mäsom skutočnou lahôdkou.
Ingrediencie:
- 1000 g hovädzieho mäsa, napríklad sviečkové
- 2 šálky piva
- 3 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL hnedého cukru
- 1 PL červeného vínneho octu
- 1 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- bobkový list
- petržlenová vňať
- tymian
- soľ, korenie
Postup:
- Na panvici rozohrejte zmes masla a oleja a hovädzie mäso nakrájané na plátky na ňom z oboch strán zľahka orestujete.
- Následne plátky mäsa z panvice odstráňte a vložte do rovnakej panvice zosklovatieť nakrájanú cibuľu.
- Pridajte prelisovaný cesnak, premiešajte a následne ich zmes z panvice opäť odstráňte.
- Pridajte do panvice múku a cukor a za stáleho miešania z nich vytvorte zápražku.
- Postupne k zápražke pridávajte vývar a priveďte do varu.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 160 °C.
- Do panvice pridajte pivo a vínny ocot a za občasného miešania varte do zhustnutia, približne 10 minút.
- Do pekáča postupne vrstvite hovädzie plátky a zmes cibule a cesnaku, každú vrstvu tiež osoľte a okoreňte.
- Pridajte bobkový list, petržlenovú vňať a tymián.
- Všetko zalejte omáčkou z piva.
- Pekáč zakryte pokrievkou a pečte v predhriatej rúre približne 2 až 2 a 1/2 hodiny.
Takto pripravený pokrm chutí skvele predovšetkým s cestovinami či zemiakmi.