Srnčie stehno patrí a recepty na jej prípravu sa sa stávajú stále obľúbenejšími! A nie je divu. Je to naozaj delikatesa, ktorú by ste mali ochutnať aj vy! Tak ako by vám nemali uniknúť recepty na guláš z diviaka , to je tiež lahôdka.
Čo budeme potrebovať
- 500 g červenej repy (nakrájané na klinky)
- 4 bobkové listy
- 6 vetvička tymiánu
- 4 lyžice olivového oleja
- 1,3 kg srnčie stehná
- 4 bobule borievky
- 12 šalotiek
- 50 g masla
- 250 ml portského vína
Na omáčku
- 3 vetvičky tymiánu
- 4 borievky borievky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice džemu z červených ríbezlí
- 500 ml hovädzieho vývaru
Na chren
- 6 lyžíc chrenovej omáčky
- 150 g crème fraîche (čerstvý syr)
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Do zapekacej misy vložte červenú repu s 1 bobkovým listom a polovicou tymiánu.
- Pokvapkajte polovicou olivového oleja, okoreňte a premiešajte.
- Pevne zakryte alobalom a pečte v rúre 35 minút alebo do mäkka.
- Rúru zapnite na 220 °C.
- Srnčie bohato okoreňte a votrite mleté borievky borievky.
- Do hrnca alebo pekáča pridajte mäso a šalotku a za častého obracania 5 minút opekajte, kým mäso zo všetkých strán nezhnedne.
- Pridajte červenú repu a šťavu a na zeleninu dajte mäso.
- Mäso potrite maslom a vrch potrite zvyškom bobkových listov a tymianom.
- Prelejte vínom.
- Dajte do rúry na 20 minút, potom podlievajte šťavou a stiahnite teplotu na 160 °C.
- Pečte ďalších 8 – 10 minút.
- Medzitým si pripravte chrenový krém. Zmiešajte chren a crème fraîche.
- Mäso vyberte z plechu, prikryte alobalom a nechajte 20 minút odpočívať niekde v teple. Zeleninu vyberte, jej šťavu nechajte v plechu a udržujte v teple.
- Na prípravu omáčky pridajte do formy tymian, borievka a cesnak, vmiešajte želé z červených ríbezlí, potom pridajte hovädzí vývar a varte 10–15 minút, aby vznikla chutná omáčka.
- Zverinu nakrájajte a podávajte s červenou repou, šalotkou, omáčkou a chrenom, prípadne pridajte dusenú kapustu a kašu alebo opečené zemiaky.
Tento recept na skrči kytu je dokonalý aj v tom, že je možné všetky ingrediencie vhodiť do pomalého hrnca a uvariť do mäkka. Aký ale je tennajlepší elektrický hrniec ? To sa dozviete v našej recenzii.