Kľúčom k tomuto receptu na zverinový stehno je marináda, ktorá mäso nielen ochutí, ale udržuje ho pri varení vláčne a zaisťuje, že sa nevysuší. Mäso skutočne stačí nechať v rúre 25–30 minút, inak môžete riskovať vysušenie. A 20 minút odpočinku zaistí, že mäso zostane mäkké a jemné. Pre ďalšiu inšpiráciu sa pozrite na tieto recepty na srnčie mäso .
Čo budeme potrebovať
Na zemiaky
- 1 kg zemiakov
- 150 ml oleja
- 4 vetvičky rozmarínu
- 8 strúčikov cesnaku
Na marinádu
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 4 lyžice šťavy z granátového jablka
- 1 lyžica borievkových bobúľ
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- tymian
- 2 veľké vetvičky rozmarínu
- 1/2 citróna (šťava)
- 2 lyžice oleja
Na zverinu
- 1,5 kg srnčie stehná
- 1 lyžica oleja
Na omáčku
- 150 ml červeného vína
Postup
- Zemiaky nakrájame na 4 cm kúsky a uvarte vo vo vode.
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Do plechu pridajte olej, zemiaky, rozmarín, cesnak a výdatne posypte soľou.
- Pečte 25–30 minút, kým zemiaky nezezlátnu a nebudú chrumkavé.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu v miske dostatočne veľké, aby sa do nej mäso zmestilo, s 1 lyžičkou jemnej soli a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia.
- Vložte mäso do misy, vmasírujte doň marinádu a nechajte chladiť aspoň 6 hodín alebo cez noc.
- Mäso vyberte z chladničky aspoň 1 hodinu pred varením.
- Rúru rozohrejte na 200 °C.
- Vyberte mäso z misy a potrite dno pekáča marinádou.
- Mäso ochutíme 1 lyžičkou soli.
- Na panvici rozohrejte olej a mäso na ňom pár minút z oboch strán opečte, aby získalo farbu. Potom ho položte naplocho na plech na pečenie na marinádu.
- Pečte 25-30 minút pre stupeň rare až medium rare.
- Mäso vyberte na tanier a pred krájaním nechajte aspoň 20 minút na teplom mieste odpočívať.
- Medzitým prilejte víno do marinády v pekáči.
- Položte ho na platňu na vysokú teplotu.
- Omáčku necháme mierne zredukovať a potom scedíme.