Lahodné pečené kelové rolky plnené ryžou a talianskou klobásou sú skvelou večerou či príjemným predjedlom, ktoré vám zachutí, aj keď nie ste práve fanúšikovia kelu.
Ingrediencie:
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1/3 šálky cibule, najemno nakrájané
- 1/2 lyžičky soli
- 230 g talianskej klobásy
- 3/4 šálky varenej ryže
- 2 zväzky kelových listov
Postup
- Rozohrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Na stredne veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom plameni a restujte cesnak, cibuľu a 1/4 lyžičky soli, kým nezmäknú, asi 5 minút.
- Do zmesi pridajte varenú ryžu a 1/4 lyžičky soli.
- Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Odložte panvicu stranou.
- Medzitým naplňte veľký hrniec vodou a priveďte do varu.
- Naplňte veľkú misku ľadovou vodou.
- Po dávkach blanšírujte kel.
- Časť kelových listov blanšírujte 1 a ½ minúty, potom ich ihneď vložte do ľadovej vody, aby vychladli, približne na 1 až 2 minúty.
- Pokračujte v tomto postupe, kým nebude všetok kel blanšírovaný a ochladený.
- Každý list kelu zložte na polovicu stonkou smerom von.
- Otočte list tak, aby hrubá stonka smerovala k vám.
- Narežte nožom list od jeho základne k časti cca 5 cm od konca.
- Oddeľte list od stonky.
- Mal by vám zostať veľký list s chýbajúcim kusom v tvare V.
- Na spodnú časť listu (na základňu písmena „V“) položte malú lyžicu ryže a klobásy.
- Zarolujte list cez zmes, zložte strany listu po stranách listu a upravte závitok tak, aby bola zmes plne zakrytá kelovým listom.
- Plnené kelové závitky položte švom dole do zapekacej misy vhodnej do rúry.
- Pečte 18-20 minút.
- Podávajte teplé.
Vyskúšajte aj naše recepty na kelové fašírky ! Sú pomerne rýchlo hotové, zdravé a chutné. Pripravili sme si pre vás hneď viac variant, nech máte z čoho vyberať. V článku nájdete varianty mäsové aj bezmäsité.