Kedy ste naposledy mali v rúre zapečené zemiaky navyše plnené dvoma dokonalými zmesami?! Myslím, že nikdy. My vám prinášame rovno dva varianty tohto receptu – prvý s čedarom a slaninou, druhý s modrým syrom a pažítkou.
Čo budeme potrebovať
- 4 veľké červené zemiaky
- olivový olej
- 125 g kyslej smotany
- 125 ml mlieka
- 2 lyžice masla (zmäknutého)
- 1 lyžica smotany
Čedar a slanina
- 200 g strúhaného syra čedar
- 4 plátky slaniny
- 30 g nakrájanej zelenej cibule
Modrý syr a pažítka
- 200 g rozdrobeného modrého syra
- 30 g nasekané čerstvé pažítky
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Každý zemiak prepichnite na niekoľkých miestach vidličkou, aby pri varení zemiaky neexplodovali.
- Zemiaky celé potrieme trochou olivového oleja. Umiestnite priamo na stredný alebo horný rošt rúry.
- Pečte 1 hodinu a 15 minút, kým nie sú zemiaky uvarené.
- Pokiaľ si pripravujete slaninovú náplň, tak zatiaľ čo sa zemiaky varia, opekajte plátky slaniny na panvici na stredne nízkej teplote po dobu 10 až 15 minút, kým nebude chrumkavá.
- Nechajte ju odkvapkať na papierových utierkach a vychladnúť.
- Nechajte zemiaky vychladnúť a odrežte hornú tretinu zemiaka.
- Lyžicou vydlabajte vnútro, vytvorte zemiakovú lodičku“, pričom na šupke nechajte asi 2 cm dužiny zemiakov.
- Do veľkej misy pridajte vydlabané vnútro zemiakov, kyslú smotanu, mlieko, smotanu a maslo.
- Pokiaľ si pripravujete druhý typ náplne, tak teraz pridajte syr, soľ a pažítku.
- Všetko roztlačíme šťuchadlom na zemiaky. Pokiaľ chcete krémovú textúru, šľahajte elektrickým šľahačom do požadovanej konzistencie.
- Do zemiakových škrupín pridáme náplne.
- Znížte teplotu rúry na 180 °C. Zemiaky položte na pekáč alebo plech a pečte 15 až 20 minút.