Pečené zemiaky s kyslou smotanou

Pečené zemiaky s kyslou smotanou

Kedy ste naposledy mali v rúre zapečené zemiaky navyše plnené dvoma dokonalými zmesami?! Myslím, že nikdy. My vám prinášame rovno dva varianty tohto receptu – prvý s čedarom a slaninou, druhý s modrým syrom a pažítkou.

Čo budeme potrebovať

  • 4 veľké červené zemiaky
  • olivový olej
  • 125 g kyslej smotany
  • 125 ml mlieka
  • 2 lyžice masla (zmäknutého)
  • 1 lyžica smotany

Čedar a slanina

  • 200 g strúhaného syra čedar
  • 4 plátky slaniny
  • 30 g nakrájanej zelenej cibule

Modrý syr a pažítka

  • 200 g rozdrobeného modrého syra
  • 30 g nasekané čerstvé pažítky
  • 1/2 lyžičky soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Každý zemiak prepichnite na niekoľkých miestach vidličkou, aby pri varení zemiaky neexplodovali.
  • Zemiaky celé potrieme trochou olivového oleja. Umiestnite priamo na stredný alebo horný rošt rúry.
  • Pečte 1 hodinu a 15 minút, kým nie sú zemiaky uvarené.
  • Pokiaľ si pripravujete slaninovú náplň, tak zatiaľ čo sa zemiaky varia, opekajte plátky slaniny na panvici na stredne nízkej teplote po dobu 10 až 15 minút, kým nebude chrumkavá.
  • Nechajte ju odkvapkať na papierových utierkach a vychladnúť.
  • Nechajte zemiaky vychladnúť a odrežte hornú tretinu zemiaka.
  • Lyžicou vydlabajte vnútro, vytvorte zemiakovú lodičku“, pričom na šupke nechajte asi 2 cm dužiny zemiakov.
  • Do veľkej misy pridajte vydlabané vnútro zemiakov, kyslú smotanu, mlieko, smotanu a maslo.
  • Pokiaľ si pripravujete druhý typ náplne, tak teraz pridajte syr, soľ a pažítku.
  • Všetko roztlačíme šťuchadlom na zemiaky. Pokiaľ chcete krémovú textúru, šľahajte elektrickým šľahačom do požadovanej konzistencie.
  • Do zemiakových škrupín pridáme náplne.
  • Znížte teplotu rúry na 180 °C. Zemiaky položte na pekáč alebo plech a pečte 15 až 20 minút.
Zemiaky naplnené syrom, slaninou a cibuľkou s kyslou smotanou.
Zdroj: valentinascorner.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.