Tak túto paštétu jednoducho musíte vyskúšať! Absolútne sa nedá porovnať s tými kupovanými. Je jemná, lahodná a pistácie jej dodávajú úplne nový rozmer. Pre maximálne potešenie ju podávajte s cibuľovou bagetou a cibuľovým čatní.
Čo budete potrebovať
- 175 g masla
- 1 veľká šalotka, nakrájaná nadrobno
- 3 vetvičky tymiánu a navyše na ozdobu
- 400g čerstvej kuracej pečene, zbavených všetkých spojivových tkanív
- 150 ml suchého vermútu
- 50 ml smotany na šľahanie
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 15 g pistáciových jadier, nasekaných
- 1 cibuľová bageta, na podávanie
- 8 lyžíc čatní z karamelizovanej cibule, na podávanie
Postup
- Vo veľkej panvici rozpustite 25 g masla a restujte na ňom šalotku s lístkami tymiánu asi 4–5 minút.
- Zvýšte teplotu, pridajte kuraciu pečeň a za stáleho miešania opekajte 3–4 minúty, kým nezmení farbu, ale vo vnútri nebudú stále ľahko ružové.
- Obsah panvice preložte do kuchynského robota a prešľahajte.
- Nalejte vermút do panvice a rýchlo varte, kým sa nezredukuje na asi 2 polievkové lyžice.
- Do panvice pridajte 75 g masla a nechajte rozpustiť.
- Pridajte zmes z panvice do kuchynského robota spolu so smotanou, muškátovým orieškom, štipkou soli a trochou čerstvo mletého čierneho korenia.
- Šľahajte, pokiaľ nebudete mať naozaj hladkú zmes.
- Dochuťte podľa chuti.
- Paštétu sa oplatí prepasírovať sitom pre extra zamatovú textúru.
- Dajte ju do servírovacej misky alebo nádoby, zarovnajte vršok a dajte do chladničky na 1 hodinu alebo do stuhnutia.
- Medzitým si v hrnci rozpustite zvyšných 75 g masla a zahrievajte, kým nezačne zlátnuť.
- Pridajte trochu korenia a potom prepasírujte sitom vyloženým mušelínom.
- Nechajte 10 minút vychladnúť.
- Maslo naneste na paštétu, posypte pistáciami a lístkami tymiánu.
- Zakryte priľnavou fóliou a vráťte do chladničky stuhnúť.
- Podávajte s chrumkavou cibuľovou bagetou a čatní z karamelizovanej cibuľky.
Vyskúšajte aj naše chutné recepty na osmaženú pečeň . Možno vás príjemne prekvapí!