Cesnaku nie je nikdy dosť, a to platí aj pre tento recept z baklažánu.
Čo budeme potrebovať
- 2 baklažány
- 6 paradajok
- 30 dkg šunky alebo párkov
- 2 lyžice masla
- cibuľka
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- bazalka
- 4 plátky syra
Postup
- Baklažán pozdĺžne rozkrojíme a sparíme vo vriacej vode.
- Potom dužinu opatrne vyberieme lyžičkou, aby sme neporušili šupku. Vydlabanú dužinu pridáme do plnky.
- Plnku vopred tepelne spracujeme, pretože baklažán potom zapekáme len zhruba 15 až 20 minút.
- Na masle teda orestujeme kocky paradajky, nakrájanú cibuľu, cesnak, kocky baklažánu a šunku alebo párky.
- Po 10 minútach priebežného miešania vyberieme a vložíme do misy, dochutíme sójovou omáčkou, soľou, čiernym korením, bazalkou.
- Pripravenou plnkou naplníme polovičky baklažánu a pečieme asi 5 minút, potom náplň prekryjeme plátkom syra a dopečieme dozlatista.
Pridajte nakrájané červené čili papričky a cibuľu a citrónovú šťavu nahraďte červeným vínom alebo červeným vínnym octom.
Bulharské kiopoolu je podobné, ale namiesto červenej papriky sa používa zelená paprika a pridávajú sa paradajky. Alebo sa inšpirujte našimi receptami na ajvar , určite si vyberiete!