Jeden z obľúbených pokrmov anglickej kuchyne, ktorý si môžete pomerne ľahko uvariť aj u vás doma.
Ingrediencie:
- 2 bažanti
- 100 ml suchého červeného vína
- 50 ml portského vína
- 20 g masla
- 50 ml repkového oleja
- tymian
- borievka
- soľ, korenie
Na omáčku
- 1 krajec chleba
- 150 ml plnotučného mlieka
- 50 g nakrájanej cibule
- 10 g slaniny
- 10 g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- tymian
- soľ
Postup:
- Predhrejte si rúru na 190°C.
- Na panvici rozohrejte olej a maslo.
- Bažanta ľahko orestujete, približne 3-5 minút zo všetkých strán.
- Orestovaného bažanta osoľte a okoreňte a dajte ho na 30 minút piecť do predhriatej rúry.
- V polovici doby bažanta obráťte.
- Potom mäso z pekáča vyberte.
- Prilejte vypečenú šťavu z pekáča k tuku do panvice, prilejte tiež červené víno, portské víno a pridajte tymián a borievka.
- Za stáleho miešania zmes na panvici povarte až do doby, než sa jej objem zredukuje približne o tretinu.
- Následne na inej menšej panvici rozohrejte maslo na prípravu chlebovej omáčky.
- Osmažte na ňom cibuľu, prelisovaný cesnak a bylinky.
- Pridajte slaninu a restujte asi minútu.
- Potom do panvice prilejte mlieko a pridajte na kúsky pokrájaný chlieb.
- Varte, kým nevznikne omáčka, a zmiešajte ju so zmesou vzniknutou z vína.
Pečený bažant chutí znamenite s ryžou aj prílohami zo zemiakov.
Máte pre plnky slabosť? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na plnku 9krát inak !