Pečený bažant so zeleninou so sladkokyslou omáčkou

Pečený bažant so zeleninou so sladkokyslou omáčkou

Nie je nad sladkokyslú chuť! A presne tu nájdete v nasledujúcom recepte. Bažant pečený spoločne s tekvicou, baby zemiakmi, šalotkami a slaninou sa totiž podáva s luxusnou omáčkou z jablčného džúsu a kuracieho vývaru. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 2 bažanti, každý s hmotnosťou cca 800 g
  • 2 lyžice 30 ml jablčného octu
  • 1 lyžica 15 ml hrubej soli
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • cca 1 kg tekvica Hokkaido, neolúpané, nakrájané na 2 cm hrubé plátky
  • 12 baby zemiakov, rozpolených
  • šalotiek, olúpaných a rozpolených
  • 6 strúčikov cesnaku, nelúpaných
  • 225 g slaniny nakrájanej na veľké kúsky
  • 2 lyžice olivového oleja

Na omáčku:

  • 60 g trstinového cukru
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 250 ml jablčného džúsu
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 lyžica vody
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • V pekáčiku potrite močiare jablčným octom.
  • V malej miske zmiešajte hrubú soľ a trstinový cukor.
  • Bažanty potrite soľnou zmesou.
  • Zakryte a dajte na 4 až 24 hodín do chladničky.
  • Dajte rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 °C.
  • Sceďte a osušte bažanty.
  • Vo veľkom pekáči premiešajte tekvicu, zemiaky, šalotku, cesnak a slaninu s olejom.
  • Bažanty položte na zeleninu.
  • Pečte asi 1 hodinu a 30 minút alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do stehna bez toho, aby ste sa dotkli kosti, neukáže 82 °C.
  • Medzitým v hrnci priveďte do varu trstinový cukor, jablkový ocot, cesnak a korenie.
  • Pokračujte vo varení, kým omáčka neskaramelizuje, asi 2 minúty.
  • Pridajte vývar a jablkový džús.
  • Varte na strednom plameni asi 45 minút alebo pokiaľ sa omáčka nezredukuje na polovicu.
  • Vo vode rozpustite kukuričný škrob.
  • Za stáleho šľahania vlejte do omáčky zmes kukuričného škrobu.
  • Varte 2 minúty.
  • Pečené bažanty so zeleninou podávajte preliate omáčkou.
Bažanti na plechu s tekvicou, baby zemiakmi, šalotkami a slaninou,
www.ricardocuisine.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.