Nie je nad sladkokyslú chuť! A presne tu nájdete v nasledujúcom recepte. Bažant pečený spoločne s tekvicou, baby zemiakmi, šalotkami a slaninou sa totiž podáva s luxusnou omáčkou z jablčného džúsu a kuracieho vývaru. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 bažanti, každý s hmotnosťou cca 800 g
- 2 lyžice 30 ml jablčného octu
- 1 lyžica 15 ml hrubej soli
- 2 lyžičky trstinového cukru
- cca 1 kg tekvica Hokkaido, neolúpané, nakrájané na 2 cm hrubé plátky
- 12 baby zemiakov, rozpolených
- šalotiek, olúpaných a rozpolených
- 6 strúčikov cesnaku, nelúpaných
- 225 g slaniny nakrájanej na veľké kúsky
- 2 lyžice olivového oleja
Na omáčku:
- 60 g trstinového cukru
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 l kuracieho vývaru
- 250 ml jablčného džúsu
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 1 lyžica vody
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- V pekáčiku potrite močiare jablčným octom.
- V malej miske zmiešajte hrubú soľ a trstinový cukor.
- Bažanty potrite soľnou zmesou.
- Zakryte a dajte na 4 až 24 hodín do chladničky.
- Dajte rošt do stredu rúry a predhrejte rúru na 200 °C.
- Sceďte a osušte bažanty.
- Vo veľkom pekáči premiešajte tekvicu, zemiaky, šalotku, cesnak a slaninu s olejom.
- Bažanty položte na zeleninu.
- Pečte asi 1 hodinu a 30 minút alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do stehna bez toho, aby ste sa dotkli kosti, neukáže 82 °C.
- Medzitým v hrnci priveďte do varu trstinový cukor, jablkový ocot, cesnak a korenie.
- Pokračujte vo varení, kým omáčka neskaramelizuje, asi 2 minúty.
- Pridajte vývar a jablkový džús.
- Varte na strednom plameni asi 45 minút alebo pokiaľ sa omáčka nezredukuje na polovicu.
- Vo vode rozpustite kukuričný škrob.
- Za stáleho šľahania vlejte do omáčky zmes kukuričného škrobu.
- Varte 2 minúty.
- Pečené bažanty so zeleninou podávajte preliate omáčkou.