Alternatíva ku klasike je tento recept na šípkový čaj. Je plný voňavého korenia a sladkého jabĺčka. Ochutnajte sami.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg jabĺk
- 1 lyžicu mletej škorice
- 2 ks celej škorice
- 0,5 kg šípok
- 5 ks klinčekov
- 450 g cukru
- 150 ml rumu
- čerstvý tymián
Postup
- Jablká umyjeme, vykrájame jadrovníky a nakrájame na kocky.
- Šípky tiež prepláchneme a odstránime stopky.
- Všetko rozprestrieme na hlboký plech a poprášime mletou škoricou. Pridáme niekoľko klinčekov a kúsky celej škorice.
- Pečieme 15 – 20 min. pri 220°C.
- Pridáme cukor – na plný veľký plech 300 – 450 g a pečieme ďalších 20 min.
- Nakoniec pridáme rum na plný plech asi 5 lyžíc a dopečieme posledných 15 min.
- Nakoniec primiešame zdrhnuté lístky tymiánu a premiešame.
- Horúce plníme do vyparených pohárov.
- Do každého pohára môžeme na vrch ešte naliať 1 lyžičku rumu – zabraňuje prípadnému rozvoju plesní.
Prečo pridávame do pečeného čaju čerstvý tymian ? Pôsobí totiž ako silné prírodné antibiotikum . Pomáha predovšetkým liečiť problémy horných dýchacích ciest, angínu, ale pôsobí priaznivo aj na cukrovkárov a reumatikov. Pridajte ho až na úplný záver, pred premiešaním, než naplníte čaj do pohárov.