Pečený čaj zo šípky s jablkami

Pečený čaj zo šípky s jablkami

Alternatíva ku klasike je tento recept na šípkový čaj. Je plný voňavého korenia a sladkého jabĺčka. Ochutnajte sami.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg jabĺk
  • 1 lyžicu mletej škorice
  • 2 ks celej škorice
  • 0,5 kg šípok
  • 5 ks klinčekov
  • 450 g cukru
  • 150 ml rumu
  • čerstvý tymián

Postup

  1. Jablká umyjeme, vykrájame jadrovníky a nakrájame na kocky.
  2. Šípky tiež prepláchneme a odstránime stopky.
  3. Všetko rozprestrieme na hlboký plech a poprášime mletou škoricou. Pridáme niekoľko klinčekov a kúsky celej škorice.
  4. Pečieme 15 – 20 min. pri 220°C.
  5. Pridáme cukor – na plný veľký plech 300 – 450 g a pečieme ďalších 20 min.
  6. Nakoniec pridáme rum na plný plech asi 5 lyžíc a dopečieme posledných 15 min.
  7. Nakoniec primiešame zdrhnuté lístky tymiánu a premiešame.
  8. Horúce plníme do vyparených pohárov.
  9. Do každého pohára môžeme na vrch ešte naliať 1 lyžičku rumu – zabraňuje prípadnému rozvoju plesní.

Prečo pridávame do pečeného čaju čerstvý tymian ? Pôsobí totiž ako silné prírodné antibiotikum . Pomáha predovšetkým liečiť problémy horných dýchacích ciest, angínu, ale pôsobí priaznivo aj na cukrovkárov a reumatikov. Pridajte ho až na úplný záver, pred premiešaním, než naplníte čaj do pohárov.

Pohárik plný sladkého pečeného čaju.
Zdroj: whisperingearth.co.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.