Pripravte si cesto, vložte do multifunkčného hrnca a za 2 hodiny máte bochník domáceho celozrnného chleba hotový. Jednoduchý, tak neváhajte!
Ingrediencie
- 3 šálky bielej celozrnnej múky
- 2 a 1/4 čajovej lyžičky instantného droždia
- 1 šálka vlažného mlieka
- 1/4 šálky vlažnej vody
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice medu
- 2 čajové lyžičky jablčného octu
- 1 a 1/4 čajovej lyžičky soli
Postup
- V mise zmiešajte múku a droždie.
- Pridajte mlieko, vodu, olivový olej, med, jablkový ocot, soľ a miešajte, kým sa cesto nezačne oddeľovať od strán misky.
- Cesto nechajte odpočívať 25 minút, aby sa tekutina vstrebala (uľahčuje to miesenie).
- Prenesiete cesto na ľahko natretú pracovnú plochu. Ľahko si naolejujte ruky, aby sa nelepili a cesto začnite hniesť cesto.
- Pokiaľ je cesto kedykoľvek príliš lepivé, pridávajte po jednej lyžici múku. Pokiaľ je naopak príliš suché, pridávajte vodu po 1 polievkovej lyžici.
- Z cesta vytvarujte pevnú okrúhlu guľu a položte ho na papier na pečenie.
- Následne cesto aj papierom na pečenie preneste doprostred do multifunkčného hrnca.
- Pomalý hrniec zakryte a prepnite na vysokú teplotu.
- Pečieme 1 až 2 a 1/2 hodiny, kým bochník nedosiahne vnútornú teplotu 90 až 100 stupňov C.
- Horná časť bude mäkká, ale nebude hubovitá, spodná časť bude tvrdá a mierne zlatá. Doba varenia sa bude líšiť v závislosti od typu vášho pomalého hrnca.
- Keď uznáte, že je váš bochník chleba hotový, vyberte ho z hrnca.
- Pred krájaním nechajte chlieb úplne vychladnúť.