Tento recept na cheesecake z rúry bol inšpirovaný dvoma lahodnými dezertmi:čokoládovo-malinovou tortou a čokoládovým cheesecakom! Už ste niektorý z nich vyskúšali? To sú najlepšie sladké recepty, ktoré si musíte aspoň raz pripraviť aj vy. A skúste ich treba podľa nás!
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 1 balenie Oreo sušienok
- 115 g masla (rozpusteného)
Na cheesecake
- 340 g polosladkej čokolády
- 2 lyžičky kávy (môže byť instantné)
- 680 g plnotučného smotanového syra
- 200 g cukru kryštál
- 70 g hnedého cukru
- 2 a 1/2 polievkové lyžice kakaového prášku
- 4 veľké vajcia
- 2 žĺtky
- 170 g hustej smotany
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 120 gramov čerstvých malín
Na polevu
- 230 g polosladkej čokolády
- 280 g hustej smotany
- 60 g masla
Na ozdobu
- 120 g čerstvých malín
- 220 ml čokoládovej omáčky
- 1/2 lyžičky kakaového prášku
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte dno a boky tortovej formy. Vonkajšiu časť formy zabaľte do vrstiev odolnej hliníkovej fólie.
- Vo veľkej mise zmiešajte drvené sušienky a rozpustené maslo, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Zmes vtlačte na dno a mierne hore po stranách.
- Korpus pečieme v predhriatej rúre 10 minút. Vyberte krustu z rúry a dajte bokom.
- Znížte teplotu rúry na 160 stupňov.
- Na vodnom kúpeli si rozpustite 340 g nasekanej čokolády a kávu.
- Umixujte smotanový syr, oba cukry a kakaový prášok a vyšľahajte dohladka. Pridajte vajcia a žĺtky.
- Pomaly pridávajte smotanu a vanilku, kým sa nespoja.
- Nakoniec vmiešajte rozpustenú čokoládu.
- Polovicu náplne nalejeme na čiastočne upečený korpus. Pridajte maliny. Potom navrch nalejte zostávajúcu náplň.
- Formu vložte veľkého plechu. Umiestnite pekáč do predhriatej rúry a nalejte do plechu toľko horúcej vody, aby bola vo výške cca. 3 cm.
- Cheesecake pečte vo vodnom kúpeli 1 hodinu a 10 minút, alebo kým stred koláča nestuhne, ale stále sa mierne chveje.
- Po upečení vyberte koláč z vodného kúpeľa a opatrne uvoľnite fóliu a potom špičkou noža ihneď prejdite po stranách formy, aby horná časť nepopraskala.
- Nechajte úplne vychladnúť vo forme a potom ho dajte vychladiť aspoň na 6 hodín do chladničky, než ho vyberiete z formy a nakrájate.
- Na čokoládovú polevu si v horúcej smotane rozpustite nasekanú čokoládu.
- Pridajte maslo a miešajte, kým sa maslo úplne nerozpustí. Na vychladnutý cheesecake nalejte polevu. Nechajte bokom, kým nestuhne, asi 1 hodinu.
- Pri podávaní každý plátok tvarohového koláča polejte troškou čokoládovej omáčky, pridajte niekoľko malín a zľahka poprášte kakaovým práškom.
Malinový cheeseecake uchovávajte voľne zakrytý v chladničke po dobu až 5 dní.