Červené víno je skvelé na prípravu dokonalej marinády, pretože práve jeho kyslosť pomáha mäso zjemniť a dodáva mu veľa chuti. Olivový olej v marináde pre zmenu udržuje mäso vláčne a šťavnaté.
Ingrediencie
- cca 1 kg hovädzieho pupka (flank steak)
Na marinádu
- 1 šálka červeného vína Cabernet
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 nahrubo nasekané šalotky
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžica nasekaného rozmarínu
- 1 lyžica nasekaného tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
Na zemiaky
- 700 g zemiakov
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
Postup
Flank Steak
- Vložte mäso do vrecka a pridajte červené víno, olivový olej, citrónovú šťavu, nahrubo nasekanú šalotku, bylinky, soľ a korenie.
- Uzavrite vrecko a jemne ho pretrepte, aby sa všetky ingrediencie dobre premiešali.
- Schovajte do chladničky aspoň na 6 hodín, ideálne však cez noc.
- Hneď ako je mäso namarinované, vyložte plech papierom na pečenie.
- Pomocou klieští vyberte flank steak z vrecka, jemne z neho zotrite prebytočnú marinádu a položte ho na plech.
- Mäso potrite olejom, okoreňte az oboch strán prudko opečte, potom potrite pripravenou marinádou a vložte do rúry vyhriatej na 65 – 70 ° C a dopečte tak, aby bolo mäso na reze šťavnaté, ružové, nie úplne prepečené.
- Hotový flank steak vyberte z rúry, zabaľte ho do alobalu a pred servírovaním ho nechajte 10 minút odpočívať.
- Potom mäso nakrájajte ostrým nožom pod 45° uhlom naprieč na tenké plátky a podávajte s pečenými zemiakmi a zelenou zeleninou.
Pečené zemiaky
- Zemiaky umyte, nakrájajte na polovice a vložte do veľkej misy.
- Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
- Zemiaky rovnomerne rozložte na plech a pečte v rúre pri teplote 200 ° C po dobu 20 – 25 minút.