Upečte si celý jahňací krk s mrkvou, nakladanou cibuľkou a množstvom čerstvých byliniek, servírovaný na maslových fazuliach. Je to skutočná delikatesa!
INGREDIENCIA
- 1 stredne veľký celý jahňací krk
- 4 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané na pomerne veľké kúsky
- 6–8 nakladaných cibuliek, nakrájaných pozdĺžne na polovice
- 2 celé strúčiky cesnaku, neolúpané
- 2 vetvičky tymiánu
- 1 vetvička rozmarínu
- 2 bobkové listy (čerstvé, nesušené)
- ½ šálky vody
- soľ a čierne korenie
- extra panenský olivový olej
- 1 konzerva maslových fazule, scedených
- veľká hrsť petržlenovej vňate, iba listy
- 1 citrón
- rukola, na podávanie
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 160 stupňov Celzia.
- Mrkvu a cibuľku dáme do veľkého pekáča s pokrievkou.
- Pridáme vetvičky tymiánu, rozmarínu, bobkové listy a cesnak, pokvapkáme zľahka olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
- Rozohrejeme panvicu so silným dnom a pridáme trochu olivového oleja.
- Jahňací krk osolíme a opražíme na panvici.
- Osmahnutý krk položíme na zeleninu v pekáčiku, pridáme vodu, priklopíme a pomaly pečieme štyri hodiny.
- Jahňací krk by sa mal po štyroch hodinách rozplývať v ústach.
- Teraz vmiešame maslové fazule (niekoľko z nich roztlačte vidličkou) a pečieme odkryté ďalšie pol hodiny.
- Potom do zeleniny vytlačíme dužinu cesnaku, pokvapkáme ju citrónovou šťavou a ochutnáte, či potrebuje ešte soľ a korenie.
- Celý jahňací krk naservírujeme na fazuľu a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou zmiešanou s jemne nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Podávajte s pár lístkami rukoly dochutených citrónovou šťavou a troškou olivového oleja.