Pečený králik na cesnaku

Pečený králik na cesnaku

Pripravte si tento recept, ktorý je obľúbený v mnohých slovenských kuchyniach. Pretože je králičie mäso veľmi chudé, je vhodné k nemu pridať plátky bravčového bôčika, ktoré pokrmu dodajú šťavnatosť a dokonalú chuť.

INGREDIENCIA

  • 1 celý králik (2,5 – 3 kg)
  • 450 g bravčového bôčika, bez kože a kostí
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky (120 ml) vody

POSTUP

  1. Očistite králika od zvyšných chlpov, opláchnite vodou a osušte.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kolieska.
  3. Cesnak olúpte a prelisujte.
  4. Bravčový bôčik nakrájajte na kúsky hrubé asi 3–4 cm a osoľte ho.
  5. Králika potrite zo všetkých strán cesnakom a soľou.
  6. Do zapekacej misy položte kúsky bravčového bôčika a navrch dajte cibuľu.
  7. Králika položte na pripravený základ.
  8. Nalejte na králika asi ½ až ¾ šálky (120-180 ml) vody.
  9. Zakryte a pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
  10. Po hodine veko snímte.
  11. Pečte ďalších 60–90 minút, kým sa neodparí voda, ktorú ste pečienku poliali.
  12. Králik sa začne piecť (nie dusiť).
  13. Počas tejto doby kontrolujte, aby sa mäso neprepieklo, a každých 10-15 minút ho podlievajte šťavou.
  14. Po dvoch až dvoch a pol hodinách je králik a bôčik hotový.
Kus králika na tanieri so špenátom a zemiakovými knedľami s vedľa položenou vidličkou a soľničkami.
www.cooklikeczechs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.