Pripravte si tento recept, ktorý je obľúbený v mnohých slovenských kuchyniach. Pretože je králičie mäso veľmi chudé, je vhodné k nemu pridať plátky bravčového bôčika, ktoré pokrmu dodajú šťavnatosť a dokonalú chuť.
INGREDIENCIA
- 1 celý králik (2,5 – 3 kg)
- 450 g bravčového bôčika, bez kože a kostí
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky (120 ml) vody
POSTUP
- Očistite králika od zvyšných chlpov, opláchnite vodou a osušte.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na kolieska.
- Cesnak olúpte a prelisujte.
- Bravčový bôčik nakrájajte na kúsky hrubé asi 3–4 cm a osoľte ho.
- Králika potrite zo všetkých strán cesnakom a soľou.
- Do zapekacej misy položte kúsky bravčového bôčika a navrch dajte cibuľu.
- Králika položte na pripravený základ.
- Nalejte na králika asi ½ až ¾ šálky (120-180 ml) vody.
- Zakryte a pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
- Po hodine veko snímte.
- Pečte ďalších 60–90 minút, kým sa neodparí voda, ktorú ste pečienku poliali.
- Králik sa začne piecť (nie dusiť).
- Počas tejto doby kontrolujte, aby sa mäso neprepieklo, a každých 10-15 minút ho podlievajte šťavou.
- Po dvoch až dvoch a pol hodinách je králik a bôčik hotový.