Králičie mäso so slaninou a karfiolom je jedným z najobľúbenejších receptov! Toto klasické francúzske jedlo je výdatné a chutné. Ak chcete môžete mäso z králika nahradiť kuraťom a podávať ho s pyré z batátov .
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky surovej slaniny
- 1 králik naporciovaný
- soľ
- korenie
- 40 g cibule (nakrájané)
- 125 ml kuracieho vývaru alebo bieleho vína
- 80 ml vody
- 30 g zrnitej horčice
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 125 ml hustej smotany
- 20 g čerstvého petržlenu nasekané
Na pyré
- 1 karfiol
- 250 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžička soli
- 45 g masla
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu
- korenie
Postup
- Slaninu opečte na panvici do chrumkava.
- Kúsky králika osolíme a okoreníme. Na stredne vysokom ohni opražte kúsky králika na slaninovom tuku.
- Vložte mäso do pekáča.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov.
- Osmažte cibuľu na panvici, kým nebude priehľadná, asi 3-4 minúty.
- Nalejte kuracie vývar do panvice.
- Pridajte vodu, horčicu a tymián a priveďte do varu.
- Kúsky králika zalejeme horčičnou omáčkou.
- Pekáč zakryte alobalom a pečte pri 160 stupňoch 45 minút až 1 hodinu, kým mäso nezmäkne.
- Králika vyberte a do omáčky vmiešajte smotanu a petržlenovú vňať a prelejte s ňou králika.
- Posypte rozdrobenou slaninou.
- Na pyré si vo veľkom hrnci priveďte do varu kurací vývar a soľ.
- Pridajte karfiol. Prikryte, znížte teplotu na minimum a varte v pare 20 minút, alebo kým karfiol nezmäkne.
- Karfiol karfiol do kuchynského robota. Pridajte 3 lyžice kuracieho vývaru z hrnca spolu s maslom.
- Spracujte do hladka a dochuťte čiernym korením, soľou a tymianom.