Chystáte slávnostnú večeru? Čo tak svojim hosťom naservírovať delikátny srnčí chrbát podávaný s karfiolovým krémom a preliaty omáčkou z červeného vína! Pokrm nielen že skvele vyzerá, ale aj dokonale chutí.
Čo budete potrebovať
Na mäso:
- 750 g srnčieho chrbta, zbaveného všetkej striebornej kože
- 2 vetvičky čerstvého bio rozmarínu
- 1 lyžica olivového oleja
- 15 g ghí
- 40 g masla
- 300 g húb podľa vašej voľby, orezaných a nakrájaných na plátky
- morská soľ podľa chuti
- čierne korenie, čerstvo mleté
- žerucha, na ozdobu
Na karfiolový krém:
- 1 hlávka karfiolu (asi 600 g), rozdelená na ružičky
- 30 g bio smotany na šľahanie
- 50 g masla
- 50 g čedaru, strúhaného
- morská soľ
- biele korenie
Na omáčku z červeného vína:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 šalotka, nakrájaná na plátky
- 1 mrkva, nakrájaná na plátky
- 1 pór, iba horná časť, nakrájaná na plátky
- 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná na plátky
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 vetvička rozmarínu
- 200 ml červeného vína
- 50 ml červeného vínneho octu
- 100 ml portského
- 500 ml kuracieho vývaru
- 25 g masla, nakrájaného na malé kocky
Postup
- Medzi striebornú kožu a mäso vsuňte špičku ostrého noža.
- Opatrne kĺzajte nožom z jedného konca chrbta po mäse a zároveň stiahnite striebornú kožu.
- Akonáhle odstránite všetku tuhú membránu, použite niekoľko koktailových tyčiniek, aby ste znovu vytvarovali chrbát a spojili mäso dohromady.
- Ťažkú panvicu postavte na stredný plameň, pridajte olivový olej a orestujte zeleninu, kým nestmavne.
- Pridajte bylinky, červené víno, portské a ocot.
- Varte, kým sa zmes nezredukuje.
- Prilejte vývar, priveďte do varu a varte na miernom plameni, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Omáčku prepasírujte cez jemný sitko.
- Dajte do malého hrnca a nechajte bokom.
- Pred podávaním zahrejte k bodu varu a zašľahajte studené maslo.
- Na dne parného hrnca priveďte do varu trochu osolenej vody.
- Karfiol rozdeľte na ružičky, vložte do hornej časti paráka, prikryte a varte do mäkka.
- Karfiol preložte do mixéra spolu so syrom, maslom a smotanou.
- Mixujte do hladkého pyré.
- Pyré preložte do malého hrnca.
- Osoľte a okoreňte a udržujte v teple na miernom ohni.
- Nakrájaný chrbát osušte a potrite olivovým olejom.
- Osoľte a okoreňte.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Umiestnite ťažkú panvicu na stredný plameň a pridajte ghí.
- Akonáhle sa ghí rozpustí, opekajte jednu stranu mäsa 2 minúty, otočte a opekajte ďalšie 2 minúty.
- Mäso preložte na pekáč.
- Polovicu masla rovnomerne položte na mäso a navrch dajte vetvičky rozmarínu.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 5-8 minút.
- Po upečení vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
- Medzitým dajte panvicu so zvyšnou polovicou masla na strednú teplotu.
- Huby pomaly restujte 5 minút, kým nezmäknú a okraje nezezlátnu.
- Osoľte a okoreňte.
- Horúci karfiolový krém a huby rozdeľte na štyri predhriate taniere.
- Mäso nakrájajte na 1–2 cm plátky, rozdeľte na taniere a položte na huby.
- Zakončite omáčkou z červeného vína a ozdobte vetvičkami čerstvej žeruchy.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?