Myslíte, že pečenú morku môžete jesť len počas sviatkov a vždy iba naservírovanú so zemiakmi, zeleninou alebo nejakou inou obľúbenou prílohou? Omyl!
Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si z morčacej pečienky luxusné sendviče, po ktorých sa len zaprášia. Túto pochúťku je dobré nachystať, keď vám zostanú morčacie prsia.
Ingrediencie:
- Pečená morka (ideálne morčacie prsia)
- 2 vetvičky tymiánu
- 2 vetvičky estragónu
- 1/2 kocky nesoleného masla
- Morská soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 6 – 8 plátkov toastového chleba (svetlý/tmavý)
- 300 g talianskeho syra Fontina
- 1 veľké zrelé avokádo (tzv. ready to eat)
- Šťavu z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja
- 6 – 8 plátkov anglickej slaniny
- Žerucha (môže byť tiež ľadový šalát či Lollo Biondo)
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 190 °C.
- Morku sme si predtým upiekli tak, ako sme zvyknutí a oddelíme tak iba prsíčka.
- Do misky dáme zmäknuté maslo, najemno nasekané bylinky a dôkladne zamiešame.
- Prsia dáme do pekáča a potrieme polovicou bylinkového masla.
- Môžeme ešte okoreniť a ľahko osoliť.
- Vložíme do predhriatej rúry a zapekáme asi 25 minút.
- Po uplynutí tejto doby morku vyberieme a necháme na doske zhruba 15 minút oddychovať.
- Hriankový chlieb opečieme v hriankovači alebo môžeme nechať tak ako je.
- Morčacie prsia nakrájame na plátky, rovnako ako syr Fontina.
- Slaninu opražíme na panvici a citrón prepolíme a vytlačíme z neho šťavu.
- No a teraz prichádza čas zostaviť sendvič.
- Spodný plátok chleba potrieme bylinkovým maslom, na to dáme plátky syra a pár plátkov morčacích pŕs.
- Avokádo prepolíme, zbavíme šupky aj kôstky a nakrájame na plátky.
- Tie rozložíme, polejeme citrónovou šťavou, olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
- Takto ochutené avokádo dáme v podobe niekoľkých plátkov na morčacie mäso.
- Zakryjeme slaninou, kúskom šalátu, a ešte pridáme plátok Fontina.
- Ten zľahka osolíme a okoreníme.
- bylinkovým maslom potrieme aj druhý chlieb a zakryjeme sendvič.
- V panvici, kde sme osmahli slaninu, necháme rozpustiť kúsok masla.
- Sendvič dáme do panvice, pomocou obracačky pritlačíme a opekáme z oboch strán.
- Takto pripravíme všetky sendviče, ktoré ešte po opečení rozpolíme a dáme na tanier. Môžeme ešte pridať plátky syra.