Chrumkavé kačacie prsia a domáce mandarínske placky sú skvelým pokrmom, ktorým rozhodne na svojich hostí zapôsobíte. Navyše je ľahšie na prípravu ako sa na prvý pohľad zdá!
INGREDIENCIA
Na kačicu:
- 4 kačacie prsia bez kostí, s kožou, opláchnuté a dôkladne osušené papierovou utierkou (asi 170-200 g každé) s kožou
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička svetlej sójovej omáčky
- 1 lyžička ryžového vína Shaoxing
- 1/8 čajovej lyžičky korenia piatich vôní
- 1 lyžica oleja
Na mandarínske placky:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/8 lyžičky soli
- 2/3 šálky vriacej vody
- 1 lyžička oleja
Na podávanie:
- 1 uhorka (nakrájaná na tenké prúžky a zbavená semienok)
- 1/2 šálky žltého melónu cantaloupe, nakrájaného na tenké prúžky (voliteľne)
- 2 jarné cibuľky, nakrájané na tenké prúžky
- 3 strúčiky cesnaku. jemne nasekané a zmiešané s 1 lyžičkou oleja na pastu (voliteľne)
- 3 polievkové lyžice hoisin omáčky
POSTUP
- Zmiešajte soľ, sójovú omáčku, víno a korenie piatich vôní v miske a vmasírujte do kačice.
- Kačacie prsia položte na tanier kožou nahor a nechajte cez noc v chladničke marinovať.
- V žiaruvzdornej mise zmiešajte múku a soľ.
- Vriacu horúcu vodu nalejte do múčnej zmesi a miešajte, kým nevytvoríte guľu.
- Akonáhle cesto vychladne, hneťte ho 8 minút, kým nebude hladké.
- Zakryte fóliou a nechajte odpočívať pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu.
- Cesto vyvaľkajte do valca a nakrájajte na 12 rovnakých dielov.
- Z každého kusu vytvarujte guľu a z gulí urobte kotúče s priemerom asi 5 cm.
- Ľahko potrite 6 kotúčov olejom, aj zo strán.
- Navrstvite zvyšných 6 kotúčov na 6 naolejovaných kotúčov.
- Pomocou valčeka vyvaľkajte kotúče do 18 cm kruhov.
- Zahrejte panvicu na stredne nízku teplotu a vložte do nej jednu placku.
- Po 30 až 45 sekundách uvidíte, ako sa medzi dvoma plackami tvoria vzduchové vrecká.
- Otočte placku; mala by byť biela s niekoľkými slabo hnedými škvrnami.
- Po ďalších 30 sekundách budú vzduchové vrecká dostatočne veľké, aby oddelili obe placky.
- Vyberte placky na tanier a nechajte 30 sekúnd vychladnúť.
- Teraz opatrne roztiahnite obe placky vo švíkoch.
- Placky položte na tanier a prikryte teplou kuchynskou utierkou.
- Opakujte, kým nie sú všetky placky hotové.
- Predhrejte si rúru na funkciu gril.
- Zahrejte panvicu vhodnú do rúry a pridajte 1 lyžicu oleja.
- Kačacie prsia opekajte kožou dole 6–8 minút.
- Po 6-8 minútach, alebo keď je kačacia koža trochu chrumkavá a tmavo zlatisto hnedá, zlejte kačacie masť a vyhoďte.
- Kačacie prsia otočte kožou hore a dajte ich do rúry asi na 3 minúty.
- Vyberte kačicu z rúry a nechajte 10 až 15 minút odpočívať.
- Preložte na doštičku a ostrým nožom nakrájajte na tenké plátky.
- Podávajte s ohriatymi plackami, uhorkou, melónom (voliteľne), jarnou cibuľkou, cesnakovou pastou a omáčkou.
Vyskúšajte aj naše lahodné recepty na cestoviny pomodoro s paradajkovou omáčkou . Sú vynikajúce!