Vaječný koňak máme spätý s vianočnými sviatkami, to však neznamená, že si ho nemôžeme dopriať aj v priebehu roka. Táto hrnčeková bábovka s chuťou vaječného koňaku vás uchváti.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 hrnček zmesi na svetlý tortový korpus
- 1/4 hrnčeka instantného vanilkového pudingu
- 1/2 hrnčeka vaječného koňaku
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- 4 vajcia
- 1/4 hrnčeka slnečnicového oleja
- 1 lyžička muškátového orieška
- 1/4 hrnčeka vody
- 1/4 hrnčeka cukru + 1 1/2 lyžičky škorice na posyp formy
Poleva:
- 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- Štipka soli
- 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 hrnčeka vaječného koňaku
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu postriekame olejom v spreji.
- Zmiešame cukor so škoricou a touto zmesou starostlivo vysypeme formu na bábovku. Zvyšok odložíme zatiaľ bokom.
- Do veľkej misy preosejeme zmes na tortu, instantný puding, muškátový oriešok a zamiešame.
- Prilejeme vaječný koňak, kyslú smotanu, vajcia, slnečnicový olej, vodu a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a trochu s ňou poklepeme o stôl, aby neboli v ceste bublinky.
- Povrch cesta posypeme zvyšnou zmesou cukru so škoricou.
- Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 – 40 minút.
- Pomocou špajle vyskúšame, či je bábovka v strednej časti dostatočne prepečená. Ak nie, necháme piecť ešte asi 10 minút a znova vyskúšame.
- Bábovku vyberieme z rúry a necháme odpočívať po dobu 10 minút.
- Až potom bábovku opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Akonáhle je bábovka vychladnutá, nastal čas na prípravu polevy.
- Najskôr dáme do misy maslo s vanilkou, muškátovým orieškom, štipkou soli a dôkladne rozmiešame.
- Potom prisypeme práškový cukor a vaječný koňak.
- Miešame tak dlho, až bude zmes hladká.
- V prípade potreby pridáme vaječný koňak, alebo naopak cukor, aby mala poleva vhodnú konzistenciu na preliatie bábovky.
- Nakoniec polevou ozdobíme vychladnutou bábovkou a necháme chvíľu zatuhnúť.