Perníková bábovka s polevou z vaječného koňaku

Perníková bábovka s polevou z vaječného koňaku

Vaječný koňak máme spätý s vianočnými sviatkami, to však neznamená, že si ho nemôžeme dopriať aj v priebehu roka. Táto hrnčeková bábovka s chuťou vaječného koňaku vás uchváti.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 hrnček zmesi na svetlý tortový korpus
  • 1/4 hrnčeka instantného vanilkového pudingu
  • 1/2 hrnčeka vaječného koňaku
  • 1/2 hrnčeka kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • 1/4 hrnčeka slnečnicového oleja
  • 1 lyžička muškátového orieška
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/4 hrnčeka cukru + 1 1/2 lyžičky škorice na posyp formy

Poleva:

  • 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • Štipka soli
  • 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka vaječného koňaku

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 ° C a formu postriekame olejom v spreji.
  • Zmiešame cukor so škoricou a touto zmesou starostlivo vysypeme formu na bábovku. Zvyšok odložíme zatiaľ bokom.
  • Do veľkej misy preosejeme zmes na tortu, instantný puding, muškátový oriešok a zamiešame.
  • Prilejeme vaječný koňak, kyslú smotanu, vajcia, slnečnicový olej, vodu a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
  • Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a trochu s ňou poklepeme o stôl, aby neboli v ceste bublinky.
  • Povrch cesta posypeme zvyšnou zmesou cukru so škoricou.
  • Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 35 – 40 minút.
  • Pomocou špajle vyskúšame, či je bábovka v strednej časti dostatočne prepečená. Ak nie, necháme piecť ešte asi 10 minút a znova vyskúšame.
  • Bábovku vyberieme z rúry a necháme odpočívať po dobu 10 minút.
  • Až potom bábovku opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Akonáhle je bábovka vychladnutá, nastal čas na prípravu polevy.
  • Najskôr dáme do misy maslo s vanilkou, muškátovým orieškom, štipkou soli a dôkladne rozmiešame.
  • Potom prisypeme práškový cukor a vaječný koňak.
  • Miešame tak dlho, až bude zmes hladká.
  • V prípade potreby pridáme vaječný koňak, alebo naopak cukor, aby mala poleva vhodnú konzistenciu na preliatie bábovky.
  • Nakoniec polevou ozdobíme vychladnutou bábovkou a necháme chvíľu zatuhnúť.
Luxusný múčnik s vôňou perníka, vaječného koňaku a bielej čokolády.
Zdroj: https://cookingwithruthie.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.