Nadýchané a chutné rezy môžeme pripraviť na víkendové popoludnie alebo aj na sviatočnú chvíľu.
Čo budeme potrebovať
- 460 g hladkej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do perníka
- 1 lyžička perníkového korenia
- 100 g cukru múčka
- 200 g medu
- 2 vajcia
- pohár slivkového lekváru
- niekoľko fíg nakrájaných nadrobno
- niekoľko nakrájaných datlí
- 1/2 hrsti nasekaných vlašských orechov
- 1/2 hrsti olúpaných nasekaných mandlí
- 3 lyžice rumu
Postup
- Do múky pridáme kypriaci prášok, korenie, cukor, vklepneme vajcia a pridáme med.
- Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odležať do druhého dňa v chlade.
- Druhý deň cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme si dva pláty.
- Cesto si môžeme vyváľať priamo na papieri na pečenie, lepšie sa s ním pracuje.
- Pripravíme si náplň.
- Do lekváru vmiešame nadrobno nakrájané figy, datle, pridáme nasekané orechy a mandle.
- Nakoniec dochutíme rumom a dobre premiešame.
- Jeden plát preložíme aj s papierom na plech, potrieme náplňou a opatrne na náplň preložíme druhý plát.
- Na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou av stredne vyhriatej rúre upečieme zľahka dozlatista.
- Ešte teplé nakrájame na malé kocky asi 2 x 2 cm, necháme úplne vychladnúť a uložíme v chlade.
Viete, že lekvár obsahuje aj vlákninu, ktorá pozitívne podporuje činnosť hladkej svaloviny čriev pri prechode poživatiny tráviacim traktom.
V lekvároch sa nachádzajú aj minerálne látky. Z nich treba na prvom mieste spomenúť draslík – prvok znižujúci hodnoty krvného tlaku, prvok podieľajúci sa na syntéze glykogénových zásob. Pre jedincov s vysokým krvným tlakom je pozitívna aj prítomnosť horčíka a veľmi nízke množstvo sodíka.