Perníkové rezy s lekvárom

Perníkové rezy s lekvárom

Nadýchané a chutné rezy môžeme pripraviť na víkendové popoludnie alebo aj na sviatočnú chvíľu.

Čo budeme potrebovať

  • 460 g hladkej múky
  • 1 vrecúško kypriaceho prášku do perníka
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 100 g cukru múčka
  • 200 g medu
  • 2 vajcia
  • pohár slivkového lekváru
  • niekoľko fíg nakrájaných nadrobno
  • niekoľko nakrájaných datlí
  • 1/2 hrsti nasekaných vlašských orechov
  • 1/2 hrsti olúpaných nasekaných mandlí
  • 3 lyžice rumu

Postup

  1. Do múky pridáme kypriaci prášok, korenie, cukor, vklepneme vajcia a pridáme med.
  2. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme odležať do druhého dňa v chlade.
  3. Druhý deň cesto rozdelíme na polovicu a vyvaľkáme si dva pláty.
  4. Cesto si môžeme vyváľať priamo na papieri na pečenie, lepšie sa s ním pracuje.
  5. Pripravíme si náplň.
  6. Do lekváru vmiešame nadrobno nakrájané figy, datle, pridáme nasekané orechy a mandle.
  7. Nakoniec dochutíme rumom a dobre premiešame.
  8. Jeden plát preložíme aj s papierom na plech, potrieme náplňou a opatrne na náplň preložíme druhý plát.
  9. Na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou av stredne vyhriatej rúre upečieme zľahka dozlatista.
  10. Ešte teplé nakrájame na malé kocky asi 2 x 2 cm, necháme úplne vychladnúť a uložíme v chlade.

Viete, že lekvár obsahuje aj vlákninu, ktorá pozitívne podporuje činnosť hladkej svaloviny čriev pri prechode poživatiny tráviacim traktom.
V lekvároch sa nachádzajú aj minerálne látky. Z nich treba na prvom mieste spomenúť draslík – prvok znižujúci hodnoty krvného tlaku, prvok podieľajúci sa na syntéze glykogénových zásob. Pre jedincov s vysokým krvným tlakom je pozitívna aj prítomnosť horčíka a veľmi nízke množstvo sodíka.

Košíček plný nadýchaného perníka.
Zdroj: mindfood.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.