Hovorí sa, že keď začne sezóna medvedieho cesnaku, potom je najlepšie si zo všetkého najskôr vyrobiť pesto. Vďaka nemu si môžeme chuť tohto cesnaku užiť naplno.
Má veľmi jemnú, ale napriek tomu lahodnú chuť a keď k tomu ešte prihodíme cestoviny, potom máme ľahký obed presne podľa nášho gusta.
Mrknite tiež na najlepšie recepty z cesnaku pre teplú aj studenú kuchyňu . Ostatne ani klasický cesnak sa v kuchyni nestratí. Teraz ale skočíme na medveďa a hurá na pesto.
Ingrediencie:
- 30 g medvedieho cesnaku s kvetmi
- 100 g orechov (ideálne píniové, ale môžu byť aj mandle či lieskové orechy)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 50 g tvrdého syra (čedar, parmezán atď., čo máme po ruke)
- 1/2 chemicky neošetreného citróna
- Morská soľ
- Mleté čierne korenie
Postup:
- Cesnak očistíme, dôkladne opláchneme a kvietky odložíme nabok.
- Zelené listy vložíme do mažiara, osolíme a rozdrvíme na hrubú pastu.
- Prisypeme píniové oriešky a pomocou paličky rozdrvíme.
- Pokračujeme v rozdrvovaní, pričom pomaly prilievame olivový olej.
- Miešame, kým nie je zmes hladká.
- Pridáme nastrúhaný syr a čerstvo vylisovanú šťavu z citróna.
- V mažiari všetko miešame tak dlho, až sa všetky ingrediencie spoja.
- Dochutíme soľou aj korením, a nakoniec ozdobíme odloženými kvetmi.
Tip: Toto pesto sa hodí podávať s paradajkovým šalátom, grilovaným mäsom, ale aj s rybou či na opečenom talianskom chlebe, prípadne sa dá len tak zamiešať s cestovinami.