Tie najlepšie recepty na sekanú pečienku ako od babičky! Akú si zamilujete?

Máte radi mäso?

Jasné, že jo!

Všetci asi vieme, že to najlepšie je voňavá domáca sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážu rôzne skvelé varianty.

Poďte ich vyskúšať s nami!

Ako si správne vybrať mäso na domácu sekanú?

Ak chcete docieliť naozaj kvalitné domáce sekané pečienka, potom si vyberajte čerstvé mäso od mäsiara. Polotovary z mäsa sú často mimo mäso doplnené o hydrolizovanú repkovú bielkovinu, ktorá sa po tepelnej úprave mení na glutamáty. Navyše obsahuje oveľa viac tuku, než by sme v skutočnosti potrebovali.

Pri mäsiari si mäso nechajte pokojne namlieť, a ak máte mlynček doma, dajte si tú prácu. Bude to za to stáť. Správny pomer mäsa a tuku navyše nepotrebuje žiadneho spojiva v podobe vajec.

Z bravčového mäsa odporúčame zmiešať tučnejší bravčový bok spolu s bravčovou plecou. Hovädzie mäso je najlepšie zadné. To je šťavnatejšie a menej šľachovité ako predné.

Ideálnym pomerom hovädzieho a bravčového je 1:1, ale s pomermi môžete experimentovať. K zvýšeniu šťavnatosti môžete prispieť aj pridaním slaniny alebo inej údeniny. Na zvláčnenie je dobré pridanie zemiakov, žemlí namočených v mlieku alebo ovsených vločiek.

A ako to vlastne urobiť, aby nám domáca sekaná držala tvar a počas pečenia nepopraskala? Pomáha potreniu vodou alebo horčicou. Nevyhnutné je aj dôkladné prepracovanie zmesi.

Domácu sekanú si môžete dať len tak na kúsok čerstvého chleba s horčicou. Ak ju volíte ako hlavný chod, overenými prílohami sú kapusta a zemiaky, zemiaková kaša, ryža s omáčkou alebo napríklad dusená zelenina.

Inšpirovať sa môžete kašou zo zemiakov v mnohých podobách alebo skúste náš recept na sladkú kapustu .

Tip: Vedeli ste, že sa dá sekaná urobiť aj v domácej pekárni? Tá nielen zmes perfektne vymieša, ale aj upečie. Zaujíma vás, čo ešte pekárne vedia? Pozrite sa na recenziu o domácich pekárňach .

Aby sekaná pri pečení nepopraskala, musí byť dobre spojitá. Pár tipov pre vyššiu spojitosť:

  • Osoľte mäso pred zomletím. Zomeľte ho dvakrát.
  • Mäso pri spracovaní nezahrievajte.
  • „Plesknite“ s mäsovou zmesou niekoľkokrát o dno nádoby, v ktorej suroviny miešate.

Veľa šťastia do pečenia!

Veľmi častou prílohou k sekanej pečeni je zemiaková kaša so zeleninovým šalátom. Ako urobiť nielen výbornú zemiakovú kašu , sa môžete dočítať v našich ostatných receptoch.

Ako sekaná dopadla? Podeľte sa s nami o svoje úspechy v sekcii komentárov pod článkom!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.