Pokiaľ si v čínskych reštauráciách radi doprajete obľúbenú sladkokyslú polievku, budete z tohto receptu nadšení. Je rýchly, jednoduchý a tak chutný!
Ingrediencie
- 8 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 230 g húb shiitake, pokrájaných na tenké plátky bez stoniek
- 1 plechovka (cca 225 g) bambusových výhonkov, scedených (voliteľne)
- 1/4 šálky ryžového octu alebo viac podľa chuti
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 2 čajové lyžičky sušeného zázvoru
- 1 lyžička chilli cesnakovej omáčky
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 2 veľké vajcia, rozšľahané
- 230 g pevného tofu, nakrájaného na kocky
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na tenké plátky
- 1 čajová lyžička opečeného sezamového oleja
- soľ a biele korenie (alebo čierne korenie) podľa chuti
Postup
- Odložte si ¼ šálky vývaru na neskoršie použitie.
- Pridajte zvyšných 7 a ¾ šálok vývaru, huby, bambusové výhonky, ryžový ocot, sójovú omáčku, zázvor a chilli cesnakovú omáčku do veľkého hrnca a premiešajte.
- Zahrejte na stredne vysokej teplote, kým sa polievka nezahreje.
- Zatiaľ čo sa polievka zahrieva, vyšľahajte spoločne v malej miske ¼ šálky vývaru (ktorú ste si nechali bokom) s kukuričným škrobom dohladka.
- Akonáhle polievka dosiahne varu, vmiešajte zmes kukuričného škrobu a vývaru a miešajte asi 1 minútu, kým polievka nezhustne.
- Pokračujte v miešaní polievky krúživými pohybmi, potom primiešajte vajíčka tenkým prúdom (za stáleho miešania polievky) a vytvorte akési vaječné prúžky.
- Primiešajte tofu, polovicu jarnej cibuľky a sezamový olej.
- Potom dochuťte polievku soľou a štipkou bieleho korenia (alebo čierneho korenia) podľa chuti.
- Ak by ste chceli „kyslejšiu“ polievku, pokojne pridajte aj ďalšiu lyžicu alebo dve ryžového octu.
- Alebo ak chcete korenenejšiu polievku, pridajte viac čili cesnakovej omáčky.
- Ihneď podávajte ozdobené extra jarnou cibuľkou.