Milujete všetko, čo je pikantné a niekedy aj trochu viac pálivé? Prekvapte svoju rodinu aj priatelia touto zemiakovou nátierkou na hrianky či čerstvý chlieb. Naservírujte im niečo ostrejšie a chuťovo vynikajúce.
Ingrediencie:
- 2 veľké sladké zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička štipľavej omáčky (Omáčka Sriracha alebo napríklad Tabasco)
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- Šťava z 2 limetiek
- 2/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja (ideálne limetkový Pasolivo)
- 2/3 hrnčeka kuracieho vývaru
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a pripravíme si malý pekáč.
- Dáme doň umyté zemiaky v šupke, podlejeme trochu vody a dáme do rúry.
- Pečieme až kým nie sú mäkké. Potom ich necháme čiastočne vychladnúť a odstránime šupku.
- Do nádoby kuchynského robota dáme olúpané zemiaky, prelisovaný cesnak, soľ, pálivú omáčku, kajenské korenie, limetkovú šťavu a všetko dôkladne rozmixujeme na pyré na najvyššie otáčky.
- Potom zapneme na strednú rýchlosť a začneme prilievať najskôr olivový olej. Akonáhle ho spracujeme do pyré, pokračujeme s prilievaním kuracieho vývaru.
- Mixujeme ďalšie 1 – 2 minúty, aby bola nátierka pekne nadýchaná a hladká.
- Podávame na hrianke, s krekermi, čerstvou bagetou alebo aj s kúskami zeleniny.