Tento recept na pomaly varenú gulášovú polievku s restovanou slaninou na anglický spôsob je výdatné a chutné jedlo samo o sebe. Hľadáte ďalšie klasické polievky, ktoré by ste si mohli pripraviť doma? Vyskúšajte naše recepty na kuracie vývar alebo polievku so smotanou .
Čo budeme potrebovať
- Olej na vyprážanie
- 500 g hovädzie holene (nakrájaná na malé kúsky)
- 1 cibuľa (nakrájaná)
- 1 veľká mrkva (nakrájaná)
- 2 zelerové tyčinky (nakrájané)
- 1 zelená paprika (nakrájaná)
- 2 stredne veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička sušenej majoránky alebo oregana
- 400 g nakrájaných paradajok
- 1,5 litra hovädzieho vývaru
- kyslá smotana na podávanie
Postup
- Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte trošku oleja.
- Mäso okoreníme a potom opekáme, kým nezozlátne a dajte bokom.
- Do hrnca pridajte ďalšiu trošku oleja, potom pridajte všetku zeleninu, cesnak a petržlenovú vňať a varte 10 minút do zmäknutia.
- Vmiešajte korenie a varte ďalšie 1-2 minúty, potom vmiešajte paradajkový pretlak, sušené bylinky, nakrájané paradajky, hovädzie mäso a vývar.
- Priveďte do varu, potom čiastočne prikryte pokrievkou a varte 1 hodinu až 1 hodinu 30 minút, kým mäso nezmäkne.
- Pred podávaním ozdobte kyslou smotanou, lístkami petržlenu a čiernym korením.
Gulášovú polievku nechajte úplne vychladnúť a potom ju po častiach zmrazte v uzavretých sáčkoch alebo nádobách až na 3 mesiace.