Bohato ochutený a úžasne jednoduchý cuketový dip s vločkami červeného korenia, citrónom a cesnakom. Podávajte natreté na toaste či ako prílohu k vašej večeri.
Ingrediencie
- 5 malých cukiet, orezaných a pozdĺžne rozpolených
- 4 strúčiky cesnaku, neolúpané
- 2 polievkové lyžice plus 1 čajová lyžička extra panenského olivového oleja, plus ďalšie na servírovanie
- 1/2 lyžičky vločiek červeného korenia
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky morskej soli a ďalšie podľa chuti
- 2 lyžice na masle poduseného, jemne nakrájaného šťaveľa a hlávkového šalátu
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Na veľký plech s okrajom položte cuketu s 2 lyžicami olivového oleja a premiešajte
- Položte šupkou dole, druhú stranu posypte vločkami červeného korenia a čiernym korením.
- Strúčiky cesnaku dajte do malého vrecka z alobalu, pokvapkajte ich 1 čajovou lyžičkou olivového oleja a pevne zabaľte.
- Položte balíček na plech.
- Pečte cuketu a cesnak po dobu 20 minút.
- Vyberte cesnak z rúry a nechajte ho vychladnúť.
- Pokračujte v pečení cukety po dobu ďalších 20 – 25 minút, alebo pokiaľ nebude nafúknutá a zlatá.
- Vypnite rúru a cuketu v nej nechajte ešte 15 – 30 minút.
- Vytlačte cesnak zo šupky do misky kuchynského robota; pridajte aj olivový olej.
- Pridajte cuketu, citrónovú šťavu a morskú soľ.
- Mixujte, kým zmes nie je zredukovaná a hladká.
- Ochutnajte a podľa chuti pridajte ďalší citrón alebo soľ.
- Preložte do misky, pokvapkajte olivovým olejom a zasypte bazalkou.