Tieto rolky sú inšpirované ázijskou kuchyňou a sú neuveriteľne dobré! Kapustový list plnený mäsom, zeleninou a ryžou v kombinácii s lahodnou omáčkou vás príjemne prekvapí.
Ingrediencie
Na omáčku:
- 1 a ½ šálky vody
- cca 80 g paradajkového pretlaku
- ¼ šálka sójovej omáčky
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica pikantnej omáčky Sriracha
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica sušeného zázvoru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Na závitky:
- olej v spreji
- soľ podľa chuti
- 1 veľká biela kapusta
- 340 g brokolica
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 šálka varenej hnedej ryže
- 1 zväzok nasekanej jarnej cibuľky, použite iba bielu a svetlo zelenú časť
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica sušeného zázvoru
- ¼ šálky sójovej omáčky
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžice čierneho sezamu
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku v malom hrnci a miešajte tak dlho, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku a varte 3 až 4 minúty alebo kým omáčka nezhustne.
- Preložte ¼ šálky omáčky do dostatočne veľkej misky, aby pojala náplň, ktorú budete pripravovať.
- Zostávajúcu omáčku nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Nastriekajte pekáč olejom a dajte bokom.
- Priveďte hrniec osolenej vody do varu.
- Odstráňte 12 listov z hlávkovej kapusty a dávajte pozor, aby ste ich neroztrhli alebo nepolámali.
- Vložte tri listy naraz do vriacej vody a varte ich 1 až 2 minúty alebo pokiaľ nie sú vláčne.
- Preložte listy na čistú kuchynskú utierku alebo papierové obrúsky, aby sa schladili.
- Opakujte so zvyšnými listami.
- Udržujte vodu vriacu a pridajte brokolicu.
- Okamžite ju sceďte a schlaďte pod studenou vodou.
- Zmiešajte brokolicu, bravčové mäso, hnedú ryžu, všetku jarnú cibuľku okrem 2 lyžíc, cesnak, zázvor, sójovú omáčku a vajcia v miske s vyhradenou omáčkou a dobre premiešajte.
- Vystrihnite silnú žilu z každého listu kapusty v obrátenom tvare písmena V viď foto nižšie.
- Umiestnite 1/12 náplne do stredu každého kapustového listu.
- Dolné „chlopne“ vytiahnite hore a cez náplň a mierne ich prekrývajte.
- Preložte po stranách a zrolujte.
- Vložte do pripraveného pekáča.
- Nalejte zvyšnú omáčku na závitky.
- Zakryte alobalom a pečte cca 45 až 50 minút.
- Pred podávaním nechajte 5 minút odpočívať.
- Omáčku, ktorá sa usadila na dne pekáča, prelejte späť cez závitky.
- Ozdobte vyhradenými 2 lyžicami jarnej cibuľky a sezamovými semienkami.