Táto pikantná thajská bazalková chobotnica je jednoduchý recept na chobotnicu, ktorý zaberie len asi pol hodiny, a je plný lahodnej chuti!
Čo budeme potrebovať
- 2-3 lyžice oleja na vyprážanie
- 2 šalotky (ošúpané a nakrájané na tenké mesiačiky)
- 6 strúčikov cesnaku (ošúpaných a nasekaných)
- 3 nasekané chilli papričky
- 120 g nakrájaných klobúkov húb shiitake
- 500 g kalmáre (nakrájané na kolieska, chápadlá ponechané celé alebo nakrájané na polovicu)
- 2 lyžičky rybej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- Lyžica trstinového cukru
- Lyžička sezamového oleja
- 40 ml vody
- Hrsť bazalkových listov
- Soľ
- Korenie
- Varená biela ryža (na podávanie)
- Jarná cibuľka (na ozdobu)
Postup
- Zahrejeme dve lyžičky oleja v panvici na stredne vysokú teplotu
- Po zahriatí pridáme šalotku a varíme 3–4 minúty, kým nezozlátne a nezmäkne
- Pridáme cesnak a chilli papričky a varíme ďalšiu 1 minútu, kým nebudú voňavé
- Ihneď preložíme do misky
- Na panvici rozohrejeme ďalšiu lyžičku alebo dve oleje a pridáme huby
- Varíme 4–5 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu
- Preložíme ich do misy k šalotke a cesnaku a všetko dochutíme soľou
- Kalkáre dôkladne osušíme
- Dochutíme soľou a korením
- Na panvici rozohrejeme ďalšiu lyžičku alebo dve oleje
- Akonáhle sa zahreje, pridáme polovicu kalmáre a necháme variť 3 minúty, kým sa kalmárik neprepečie
- Kalmárik preložíme do misky k šalotke a hubám
- Zvyšnú kalmáre upravíme rovnakým spôsobom a preložíme ju do misy
- Na omáčku si zmiešame v miske rybiu omáčku, sójovú omáčku, trstinový cukor a sezamový olej
- Panvicu zapneme na strednú teplotu, vlejeme omáčku, pridáme vodu a privedieme do varu
- Kalmárik pridáme do omáčky, pridáme aj zmes šalotky s hubami a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Znížime teplotu na stredne nízku
- Natrháme lístky bazalky a pridáme ich do panvice
- Za pravidelného miešania varíme 1-2 minúty, kým listy nezvädnú
- Ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
- Pikantné kalmáre podávame s uvarenou ryžou a ozdobené jarnou cibuľkou