Pikantné kalmáre na thajský spôsob

Pikantné kalmáre na thajský spôsob

Táto pikantná thajská bazalková chobotnica je jednoduchý recept na chobotnicu, ktorý zaberie len asi pol hodiny, a je plný lahodnej chuti!

Čo budeme potrebovať

  1. 2-3 lyžice oleja na vyprážanie
  2. 2 šalotky (ošúpané a nakrájané na tenké mesiačiky)
  3. 6 strúčikov cesnaku (ošúpaných a nasekaných)
  4. 3 nasekané chilli papričky
  5. 120 g nakrájaných klobúkov húb shiitake
  6. 500 g kalmáre (nakrájané na kolieska, chápadlá ponechané celé alebo nakrájané na polovicu)
  7. 2 lyžičky rybej omáčky
  8. 2 lyžice sójovej omáčky
  9. Lyžica trstinového cukru
  10. Lyžička sezamového oleja
  11. 40 ml vody
  12. Hrsť bazalkových listov
  13. Soľ
  14. Korenie
  15. Varená biela ryža (na podávanie)
  16. Jarná cibuľka (na ozdobu)

Postup

  1. Zahrejeme dve lyžičky oleja v panvici na stredne vysokú teplotu
  2. Po zahriatí pridáme šalotku a varíme 3–4 minúty, kým nezozlátne a nezmäkne
  3. Pridáme cesnak a chilli papričky a varíme ďalšiu 1 minútu, kým nebudú voňavé
  4. Ihneď preložíme do misky
  5. Na panvici rozohrejeme ďalšiu lyžičku alebo dve oleje a pridáme huby
  6. Varíme 4–5 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu
  7. Preložíme ich do misy k šalotke a cesnaku a všetko dochutíme soľou
  8. Kalkáre dôkladne osušíme
  9. Dochutíme soľou a korením
  10. Na panvici rozohrejeme ďalšiu lyžičku alebo dve oleje
  11. Akonáhle sa zahreje, pridáme polovicu kalmáre a necháme variť 3 minúty, kým sa kalmárik neprepečie
  12. Kalmárik preložíme do misky k šalotke a hubám
  13. Zvyšnú kalmáre upravíme rovnakým spôsobom a preložíme ju do misy
  14. Na omáčku si zmiešame v miske rybiu omáčku, sójovú omáčku, trstinový cukor a sezamový olej
  15. Panvicu zapneme na strednú teplotu, vlejeme omáčku, pridáme vodu a privedieme do varu
  16. Kalmárik pridáme do omáčky, pridáme aj zmes šalotky s hubami a premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  17. Znížime teplotu na stredne nízku
  18. Natrháme lístky bazalky a pridáme ich do panvice
  19. Za pravidelného miešania varíme 1-2 minúty, kým listy nezvädnú
  20. Ochutnáme a prípadne dochutíme soľou a korením
  21. Pikantné kalmáre podávame s uvarenou ryžou a ozdobené jarnou cibuľkou
Pálivý recept na chobotnici na ázijský spôsob v sladko štipľavej omáčke.
Zdroj: mykoreankitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.