Tento izraelský recept na šalát z červenej repy zmení váš pohľad na ňu.
Čo budeme potrebovať
- 6 stredný rep
- 3 lyžice jablčného octu alebo šťavy z 1 citróna
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- ½ lyžičky cukru
- 1 lyžička mletej rasce
- 80 g nakrájanej jarnej cibule (alebo na tenké plátky nakrájanej červenej cibule)
- 60 g tahini
- 50 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Červenú repu vložte ich do veľkého hrnca a zalejte veľkým množstvom studenej vody.
- Priveďte repu do varu a varte pri strednej teplote zakrytú asi 45 minút, alebo pokiaľ nebude mäkká.
- Červenú repu sceďte. Olúpte ju, hneď ako dostatočne vychladne. Repu nakrájajte na hrubé kocky.
- Vložte do stredne veľkej misky.
- V samostatnej malej miske zmiešajte ocot, olivový olej, soľ a korenie, cukor a rascu.
- Pridajte na repu, najlepšie pokiaľ je ešte teplá. Do šalátu vmiešame cibuľku.
- V prípade potreby ochutnajte a upravte korenie.
- Misu zakryte plastovou fóliou a šalát dajte do chladničky aspoň na hodinu.
- Pred servírovaním, vyberte šalát a lyžicou pridajte tahini na každú porciu.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou.