Divoká ryža v kombinácii s ružičkovým kelom, jablkom, opečenými pekanovými orechmi a sušenými brusnicami úplne ohromí vaše chuťové bunky. Môžete ju použiť ako sviatočnú prílohu, ale aj jednoduchú večeru počas pracovného týždňa. Servírujte ju spolu s bielkovinou podľa vašej voľby. Skvele sa hodí napríklad k pečenému kurčaťu.
Čo budete potrebovať
- 1 a ¼ šálky divokej (indiánskej) ryže
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ¾ lyžičky soli
- ½ šálky pekanových orechov, nahrubo nasekaných
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 šálka jemne nakrájanej cibule
- ¾ šálky jemne nakrájaného rapíkatého zeleru
- 1 malé jablko nakrájané najemno (nie je potrebné lúpať)
- 1 a ½ lyžičky korenia na hydinu
- 230 – 280 g ružičkového kelu, nakrájané na tenké plátky
- ⅓ šálky sušených brusníc
- lístky čerstvého tymiánu (voliteľne na ozdobu)
Postup
- Zmiešajte ryžu, vývar (alebo vodu) a ¼ lyžičky soli v strednom hrnci.
- Zmes priveďte do varu, prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a varte 50 až 60 minút, alebo kým ryža nezmäkne.
- Odstráňte pokrievku, zamiešajte a pokrievku vráťte na 10 minút, kým ryža dôjde (horák už nechajte vypnutý).
- Medzitým dajte pekanové orechy do veľkej suchej panvice na stredný plameň.
- Opekajte, kým sa orechy nerozvonia.
- Pozorne sledujte, aby sa nepripálili.
- Preložte opečené orechy do misky.
- Vráťte panvicu na strednú teplotu a pridajte olivový olej a maslo.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, pridajte cibuľu, stopkový zeler a jablko.
- Varte do zmäknutia, asi 8 minút.
- Vmiešajte korenie na hydinu a zvyšné ½ lyžičky soli.
- Pridajte ružičkový kel a premiešajte.
- Pokračujte vo varení, kým ružičkový kel nezmäkne, asi 6 až 7 minút.
- Vmiešajte opečené pekanové orechy a brusnice a zložte zo sporáka.
- Pridajte varenú divokú ryžu do panvice a premiešajte.
- Preneste pilaf na servírovacie taniere a podľa potreby ozdobte ďalšími brusnicami, pekanovými orechmi a/alebo čerstvým tymiánom.