Nekysnuté knedle s mäsom sú skvelým kandidátom na výbornú rodinnú večeru alebo napríklad ľahký obed. Dobré je, keď sa použije mäso z vývaru. Ako ho získať zistíte, keď si prejdete recepty na hovädzie vývar .
Ingrediencie:
Cesto na knedle:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml horúcej vody
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1/2 lyžičky soli
Plnka do pirohov:
- 800 g vareného hovädzieho mäsa z vývaru
- 2 veľké cibule (cca 300–350 g)
- 50 ml slnečnicového oleja
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
Plnka:
- Začneme tým, že si pomelieme mäso z vývaru v kuchynskom robote.
- Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a dáme do panvice s predhriatym olejom.
- Restujeme zhruba 10 minút, aby zosklovatela a získala ľahko zlatistý nádych (nesmie zhnednúť, inak bude horká).
- Preložíme do misy, pridáme pomleté mäso, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Cesto na knedle:
- Múku preosejeme do širokej misy a pridáme soľ s rastlinným olejom.
- Prilejeme horúcu vodu, lyžicou zľahka premiešame a potom začneme hniesť.
- Správne by malo byť cesto mäkké, elastické a vzhľadovo ako plastické.
- Hotové cesto vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút odležať na chladnejšie miesto, ale nie do chladničky.
Príprava pirohov:
- Potom cesto vyberieme z fólie a rozdelíme na 3 rovnako veľké časti. Dva kusy dáme na stranu a zakryjeme čistou utierkou, aby nám cesto neosychalo.
- Prvý diel vyvaľkáme na tenký plát cca 0,3 cm a vykrájame kolieska s priemerom asi 6,5 – 7 cm.
- Na každé koliesko dáme do jeho stredu kúsok plnky. Ideálne je vždy trochu nabrať, trochu stlačiť, aby sa utvorila guľa alebo valček a až potom položiť na koliesko.
- Koliesko preložíme napoly a prsty utvoríme v spoji volán, aby plnka zostala vo vnútri. Komu sa nechce tvarovať volánik prstami, môže použiť vidličku a natlačiť celý okraj spojených polovičiek kolieska týmto spôsobom. Takto spracujeme každý diel cesta rovnako.
- Do hrnca dáme vodu, privedieme do varu a osolíme. Vhodíme hotové pirohy a varíme tak dlho, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Akonáhle vyplávajú, necháme ich ešte tak 3–4 minúty a hneď vyberieme.
- Varíme vždy každú várku z jednotlivého dielu cesta samostatne, aby mala každá knedľa dostatok miesta v hrnci.
- Ochutíme podľa chuti, najlepšie zosklovatenou cibuľkou na masti s pažítkou, prípadne namiesto masti použijeme olej.