Tento dezert je skvelý, pretože ho môžete použiť ako dobrotu pri slávnostných udalostiach, ale napríklad aj len ako pochúťku ku kávičke vo všedný deň.
Ingrediencie
Džem:
- 360 g jahôd
- 100 g cukru (½ šálky)
- 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkovej pasty
Piškóta:
- 3 lyžice masla
- 125 g múky (1 šálka)
- 130 g cukru (⅔ šálky)
- 4 vajcia
- ½ lyžičky vanilkovej pasty
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžica vody
Zdobenie:
- 2 lyžičky cukru múčka
Postup
Džem:
- Očistite jahody a nakrájajte ich na malé kúsky.
- Jahody následne vložte do hrnca spolu s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou pastou.
- Hrniec majte na miernom ohni, premiešajte a varte asi 15 minút, kým jahody nezmäknú a zmes nezhustne.
- Odstráňte zmes z tepla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Hnedé maslo do piškótu:
- Rozohrejte panvicu na miernom ohni a vložte do nej maslo.
- Počkajte, kým sa maslo rozpustí (3–4 minúty) a nezačne mať svetlo hnedú farbu.
- Odstráňte panvicu z plameňa a cez jemné sito a maslo nechajte vychladnúť v izbovej teplote.
- Zatiaľ čo maslo chladne, predhrejte si rúru na 180 °C.
Piškóta:
- Preosejte múku do malej misky a pomocou elektrického mixéra spolu s múkou rozšľahajte cukor, vajcia, vanilkovú pastu a soľ. Mixujte 6–8 minút.
- Do hotového cesta pridajte vychladnuté hnedé maslo a dobre premiešajte.
- Hotovú zmes prelejte na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie.
- Zmes, pomocou špachtle, rozmiestnite po celom plechu a pečte 15–20 minút.
- Upečená piškóta by mala byť zlatohnedá a mäkká.
- Upečenú piškótu prevráťte na nový papier na pečenie poprášený práškovým cukrom. Z druhej strany opatrne odstráňte papier na pečenie, na ktorom sa piškóta piekla.
- Piškótu zrolujte a nechajte ho 30 minút chladnúť.
- Po tejto dobe piškótu odrolujte a pomažte ho pripraveným džemom.
- Potom znova stočte a odložte na 15–30 minút.
- Na záver posypte práškovým cukrom a nakrájajte na 2–3cm plátky.
- Vaša piškótová roláda s jahodami je hotová.