Luxusný dezert z piškóty s čerstvými jahodami si zamilujete! Je skvelý na čajové večierky, brunch alebo ako zábavná letná pochúťka.
Ingrediencie
Na cesto:
- 4 žĺtky izbovej teploty
- 2 lyžice cukru
- 3 lyžice mlieka
- 3 lyžice repkového oleja
- ½ lyžičky vanilky
- 4 kvapky jahodového extraktu
- 3 kvapky ružového potravinárskeho farbiva
- ¼ šálky hladkej múky
- ¼ šálky kukuričného škrobu
- 4 bielky
- ¼ lyžičky vínneho kameňa
- 5 lyžíc cukru
Na ozdobenie:
- 12 malých jahôd
- 4 šálky šľahačky
Postup
- Formu na pečenie 23×33 cm vyložte papierom na pečenie.
- Dajte bokom.
- Vyšľahajte v šľahači bielky tak, aby sa začali vytvárať bubliny.
- Pridajte vínny kameň a pokračujte v šľahaní, kým sa nezačnú vytvárať penivé a mäkké vrcholky.
- Zvýšte rýchlosť šľahania na stredne vysokú.
- Za stáleho šľahania pridávajte po jednej lyžici cukor.
- To môže trvať 5-10 minút.
- Akonáhle je pridaný všetok cukor, šľahajte, kým nie je zmes hustá a lesklá.
- Vložte do chladničky.
- Vo veľkej mise miešajte žĺtky a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte jahodový extrakt a ružové potravinárske farbivo (voliteľne) a dobre premiešajte.
- Pridajte mlieko, olej a vanilkový extrakt, dobre premiešajte.
- Pridajte múku a kukuričný škrob.
- Šľahajte, kým nie je všetko zapracované.
- Opatrne vmiešajte zmes bielkov do zmesi žĺtkov.
- Výsledné cesto by malo byť hladké a bez veľkých vzduchových bublín.
- Nalejte cesto do pripraveného pekáča.
- Zarovnajte cesto špachtľou, aby bolo krásne rovnomerné a aby zmizli všetky bubliny.
- Pečte buchtu pri 160 stupňoch Celzia po dobu 25 minút, kým nie je vrchnák pevný.
- Vyberte buchtu z pekáča a odstráňte papier na pečenie.
- Na buchtu položte kuchynskú utierku.
- Potom na kuchynskú utierku položte drôtený chladiaci stojan a buchtu rýchlo prevráťte a odstráňte utierku.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle buchta úplne vychladne, orežte okraje a rozkrojte ju na polovicu.
- Dostanete dva rovnaké obdĺžnikové kúsky.
- Vrch buchty polejte asi ¼ šľahačky.
- Na šľahačku položte jahodové plátky.
- Naneste ďalšie 1/4 šľahačky na jahody.
- Na vrch položte druhý kúsok buchty.
- Ďalšie 1/4 šľahačky použite na pomazanie celej buchty tenkou vrstvou.
- Potom buchtu nechajte asi 30 minút v chlade.
- Vďaka tejto tenkej vrstve bude ďalšia vrstva krému krásne hladká.
- Namažte buchtu zvyšným krémom pomocou noža alebo špachtle, aby ste vyhladili okraje a hornú časť.
- Nakrájajte buchtu na 12 malých porcií a každý kúsok ozdobte polovicou jahody.