Lahodná chuť tejto štrúdly súvisí aj s nevšedným krokom, ktorý nasleduje po vybratí upečeného štrúdľa z rúry. Objavte jeho tajomstvo!
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 230 g masla alebo Hery
- 5 jabĺk
- 30 PL čierneho piva
- 1 hrsť hrozienok
- 1 hrsť mandľových plátkov
- 1 hrsť strúhanky
- 6 PL vanilkového cukru
- 2 PL škorice
- 1 čajová lyžička medu
- 1 žĺtok
- 20 g masla na potretie cesta
Postup:
- Vo väčšej mise zmiešajte múku s nahrubo nastrúhaným maslom, štipkou soli a polovicou množstva čierneho piva izbovej teploty.
- Vypracujte z ingrediencií hladké cesto a následne ho nechajte pol hodiny odpočívať na teplom mieste.
- Zmiešajte zvyšné pivo s medom a následne do ich zmesi dajte namočiť hrozienka.
- Umyté jablká olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Vložte ich do misky s vodou a trochou citrónovej šťavy, aby v medziobdobí nezhnedla.
- Predhrejte si rúru na 180°C a pripravte plech s papierom na pečenie.
- Cesto rozdeľte na dve polovice.
- Prvú časť rozvaľkajte valčekom naplocho, potrite rozpusteným maslom a posypte strúhankou.
- Jablká vyberte z kúpeľa, vyžmýkajte a rozložte na cesto.
- Posypte hrozienkami, mandľami, cukrom a škoricou.
- Opatrne cesto zrolujte do podoby závinu.
- Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
- Pivnú štrúdľu následne položte na plech a potrite žĺtkom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40-45 minút.
- Po vybratí z rúry ešte teplú štrúdľu pretrite zmesou piva a medu, v ktorej ste predtým namáčali hrozienka.
Milujete rozmanité záviny vo všetkých rôznych podobách? Upečte si spoločne s nami chutné štrúdly na slano aj na sladko !