Myslíte si, že toto obľúbené francúzske pečivo musí byť vždy nutne len maslové? Mýlite sa! Skúste do cesta pridať trochu piva a uvidíte, že croissanty budú ešte lahodnejšie!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky mlieka
- 2 a 1/4 čajovej lyžičky sušeného droždia
- 3 PL hnedého cukru
- 3 a 1/4 šálky hladkej múky
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 PL masla
- 1/2 šálky svetlého piva
Maslová náplň
- 24 PL masla
- 2 PL hladkej múky
Na záver
- 1/4 šálky jedlej sódy
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieka
- 8 šálok vody
- hrubozrnná soľ, sezamové semienka či mak na posypanie
Postup:
- Do vlažného mlieka vmiešajte droždie a jednu polievkovú lyžicu hnedého cukru.
- Nechajte 10 až 15 minút odstáť, pokiaľ sa nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise preosejte múku, zvyšný hnedý cukor a soľ.
- Pridajte dve polievkové lyžice zmäknutého masla, prsty vmiešajte maslo do zmesi múky, cukru a soli.
- Následne pridajte zmes droždia a pivo tak, aby vznikla riedka hmota.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a prehneďte, kým sa doň nezapracuje všetka múka. Nesmiete ho príliš prepracovať, inak by sa maslo mohlo príliš rozpustiť.
- Ľahko vymažte misu olejom a vložte do nej cesto späť.
- Misu prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky na 8 až 24 hodín.
- Teraz si pripravte maslovú náplň.
- Mierne zmäknuté maslo a múku zmiešajte, kým sa dobre nespoja a nevytvorí hladkú hmotu.
- Maslovú zmes rozprestrite medzi dva listy papiera na pečenie. Pomocou valčeka vytvarujte do obdĺžnika s rozmermi približne 20 x 23 cm.
- Následne zabaľte do igelitu a tiež vložte do chladničky.
- Vyklopte cesto na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 25 x 38 cm.
- Cesto položte dlhším okrajom k sebe av duchu rozdeľte cesto na tri rovnaké diely.
- Cez pravé 2/3 cesta položte pripravenú maslovú náplň a na vonkajších okrajoch nechajte 1 cm okraj.
- Následne cesto preložte cez seba tak, aby vám vznikli tri vrstvy cesta, medzi ktorými budú dve vrsty masla.
- Vonkajšie strany pritlačte k sebe, cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Potom cesto z chladničky vyberte, rozvaľkajte valčekom na obdĺžnik a potom preložte tak, aby vám vznikli na sebe štyri vrstvy cesta.
- Opäť zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu späť do chladničky.
- Pracovnú plochu a hornú časť cesta zľahka poprášte múkou.
- Vyvaľkajte cesto na obdĺžnik s rozmermi 38 x 45 cm a hrúbkou 0,5 cm.
- Obdĺžnik rozrežte na polovicu, následne nakrájajte každý kus cesta na tri rovnaké prúžky tak, aby ste získali malé obdĺžniky s rozmermi 23 x 13 cm.
- Potom každý pruh rozrežte šikmo na polovicu, aby vám vzniklo šesť dlhých trojuholníkov. Postup opakujte aj s druhou polovicou cesta.
- Následne trojuholníky zrolujte do tvaru croissantu a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Croissanty prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť pri izbovej teplote, kým sa ich veľkosť takmer nezdvojnásobí, približne 2 hodiny.
- Po týchto dvoch hodinách ich na 20 minút presuňte do chladničky, zatiaľ čo si pripravíte roztok na namáčanie.
- Do 8 šálok studenej vody v mise pridajte jedlú sódu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Jeden croissant po druhom ponorte krátko do namáčacieho roztoku. Vyberte a nechajte prebytočnú vodu odkvapkať, potom croissanty položte späť na plechy.
- Vrchnú časť potrite rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypte hrubou soľou, sezamom alebo makom.
- Ihneď ich vložte do rúry predhriatej na 220 ° C a pečte 15 až 20 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.