Vychutnajte si sviežu a nadýchanú pizzu, ktorú za pár minút pripravíte a ešte rýchlejšie zjete, pretože jej chuť je úplne božská!
Čo budeme potrebovať
- ½ lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- ½ citróna
- 2 veľké artičoky
- 5 lyžíc olivového oleja
- Soľ
- Korenie
- 500 g cesta na pizzu
- 450 g syra burrata (natrhaného)
- 90 g zelených olív (nahrubo nasekaných)
- Lyžica listov rozmarínu
Postup
- Rúru predhrejeme na 220 stupňov
- Do misky s vodou vytlačíme šťavu z polovice citróna
- Pomocou noža odstránime z artičokov vonkajšie listy, orežeme asi horné 2 centimetre a odrežeme stonky
- Škrabkou na zeleninu oškrabeme tmavo zelenú časť artičoka
- Artičoky pozdĺžne rozpolíme a lyžicou ich vydlabeme
- Namočíme ich do citrónovej vody, aby nezhnedli
- Nakrájame ich na tenké plátky a vložíme ich do malej misky
- Pokvapkáme ich lyžicou oleja a dochuťte soľou s korením
- Cesto na pizzu si vyvaľkáme a preložíme ho na vymastený plech na pečenie
- Cesto potrieme zvyšnými 4 lyžicami oleja, dochutíme soľou a korením
- Navrch pridáme burratu, olivy, artičoky a rozmarín
- Pizzu vložíme do rúry a pečieme 12–15 minút, kým sa syr nerozpustí a nebude bublať a kôrka nebude zlatisto hnedá
- Pred podávaním dáme navrch citrónovú kôru a dochutíme trochou korenia
Pokiaľ nemôžete zohnať pravú taliansku burratu, využite pre tento recept na pizzu s artičokami klasickú tučnú mozzarellu. Tá burratu krásne nahradí.
Na výrobu domáceho cesta na pizzu žmurknite na tieto recepty na domácu pizzu a pripravte si túto na taliansku delikatesu s artičokom od základu!