Domáce cesto môže byť rovnako chutné ako to, ktoré nám pripraví v niektorej reštaurácii. Stačí len zvoliť ten správny variant a držať sa pokynov. Tento recept je jednoduchý a výsledná chuť pizze vynikajúca. Zmiešame len pár ingrediencií a dáme ho odpočívať do chladničky, kde bude zároveň aj trochu kysnúť.
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky chlebovej múky
- 1/2 lyžičky instantného droždia
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 hrnčeka vody
Postup:
- Do misy nasypeme múku, droždie, soľ a premiešame, aby sa suroviny premiešali.
- Zalejeme vodou a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nemusíme hniesť, stačí jednoducho miešať, aby malo jemnú štruktúru.
- Misu starostlivo zakryjeme potravinovou fóliou, aby nikde nezostala ani tá najmenšia medzierka a uložíme do chladničky.
- Necháme odpočívať a pomaly kysnúť 24 hodín. Potom môžeme cesto ihneď použiť.
- V chladničke môže cesto takto odpočívať až 3 dni. Čím dlhšie totiž odpočíva, tým je kôrka chrumkavejšia.
- Zhruba hodinu predtým, než budeme chcieť použiť, ho vyberieme z chladničky a necháme odpočívať pri izbovej teplote.
- Potom si predhrejeme rúru na 220 stupňov a pripravíme si plech na pečenie, ale otočíme ho dnom nahor (lepší by bol kameň na pečenie, ale kto nemá, musí sa uspokojiť s plechom).
- Zatiaľ čo budeme chystať cesto, dáme si na 10 minút nahriať plech.
- Cesto rozdelíme na 2 polovice a každú dáme na papier na pečenie o veľkosti plechu. Pomocou valčeka na cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom 30 cm.
- Nezabudneme cesto podsypávať, aby sa pri váľaní nelepilo.
- Pizze nazdobíme podľa ľubovôle, napríklad príchuť Hawai, šunkovú alebo napríklad šampiňónovú a opatrne preložíme na nahriaty plech.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 10 až 15 minút, kým nie je povrch zlatisto hnedý a okraje nezačnú získavať svetlo hnedý odtieň.
- Hotovú pizzu vyberieme aj s plechom z rúry a necháme 10 minút odpočinúť.
- Rovnakým spôsobom potom spracujeme aj druhé cesto a po upečení môžeme servírovať.