Neváhajte osláviť začiatok víkendu týmito sladkými cuketovo-kukuričnými plackami! Sú perfektnou prílohou k akémukoľvek jedlu, ale servírovať ich môžete aj samotné ako hlavný chod. Sú nadité zeleninou, bylinkami a korením, a len samotná vôňa, ktorá sa z nich line, vás zvedie k tomu, aby ste ich ochutnali.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky sladkej kukurice
- 2 stredné/veľké cukety, umyté a nastrúhané
- 3 veľké stonky jarnej cibuľky, orezané a nakrájané na kocky
- 2 stonky stopkového zeleru, orezané a nakrájané na kocky
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 a 1/2 lyžičky drvenej rasce
- soľ a korenie na dochutenie
- malá hrsť čerstvých byliniek (petržlenová vňať, rozmarín, oregano), nahrubo nasekaných
- 1 vajce
- 1 a 1/2 hrnčeka ovsenej múky
- kokosový olej
- kyslá smotana na podávanie
Postup
- Plech na pečenie vyložte dvojitou vrstvou papierovej utierky a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte kukuricu s nastrúhanou cuketou.
- Pridajte zostávajúcu zeleninu, korenie, jarnú cibuľku, stopkový zeler, sušený cesnak, rascu, soľ, korenie a nasekané čerstvé bylinky, premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte vajcia a premiešajte.
- Pridajte ovsenú múku a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Zahrejte 2 lyžice kokosového oleja vo veľkej panvici, kým sa úplne nerozpustí.
- Rukami naberte cca 3 vrchovaté polievkové lyžice zmesi, v dlaniach zľahka vytvarujte okrúhlu placku a vložte do rozpáleného oleja.
- Vymažte na najvyššom stupni 1-2 minúty z každej strany alebo do zlatohneda a chrumkava.
- Opakujte so zvyšnou zmesou.
- Po každej placičke dolievajte kokosový olej.
- Hotové placky vyberte z panvice a položte na pripravený plech s papierovou utierkou, aby mohli odkvapkať.
- Servírujte s kyslou smotanou, posypte bylinkami a ihneď podávajte.