Pletenec s orechmi

Pletenec s orechmi

Vyskúšajte tento najúžasnejší orechový veľkonočný pletenec. Zachutí naozaj každému a upečiete ho behom chvíle!

Ingrediencie na cesto

  • droždie
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • lyžička soli
  • vanilkový extrakt
  • šťava z polovice citróna
  • citrónová kôra

Ingrediencie na náplň

  • 150 g nesoleného masla
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce

Postup

  • Z droždia a mlieka si pripravte kvások, ktorý necháte 5 – 10 minút odležať.
  • Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  • Následne pridajte maslo a kvások a miešajte, kým sa cesto nespojí.
  • Z cesta pripravte bochník, vyberte z misky, zakryte handrou a nechajte odpočívať aspoň hodinu, kým cesto nakysne.
  • Predhrejte si rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vystelete papierom na pečenie.
  • Na náplň si zmiešajte nasekané vlašské orechy, cukor a maslo v menšej miske.
  • Teraz už máte cesto odležané, tak ich môžete rozváľať na pomúčenom povrchu.
  • Na vyvaľkané cesto položte pripravenú náplň.
  • Zmotajte, ako by ste pripravovali štrúdľu az cesta utvorte kruh – viď foto.
  • Z vonkajšej strany cesto nakrájajte tak, aby ste ho neprerezali a vnikol tak kvetinový motív – viď foto.
  • Celý povrch venca potrite rozmiešaným vajcom.
  • Vložte do rúry a pečte cca 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý.
  • Podávajte s čerstvou kávou alebo teplým čajom.
Hotový veľkonočný pečený pletenec.
Zdroj: tarasmulticulturaltable.com

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí veľkonočný mazanec či bochník . Vyskúšajte!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.