Vyskúšajte tento najúžasnejší orechový veľkonočný pletenec. Zachutí naozaj každému a upečiete ho behom chvíle!
Ingrediencie na cesto
- droždie
- 250 ml vlažného mlieka
- 500 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- lyžička soli
- vanilkový extrakt
- šťava z polovice citróna
- citrónová kôra
Ingrediencie na náplň
- 150 g nesoleného masla
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
Postup
- Z droždia a mlieka si pripravte kvások, ktorý necháte 5 – 10 minút odležať.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
- Následne pridajte maslo a kvások a miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Z cesta pripravte bochník, vyberte z misky, zakryte handrou a nechajte odpočívať aspoň hodinu, kým cesto nakysne.
- Predhrejte si rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vystelete papierom na pečenie.
- Na náplň si zmiešajte nasekané vlašské orechy, cukor a maslo v menšej miske.
- Teraz už máte cesto odležané, tak ich môžete rozváľať na pomúčenom povrchu.
- Na vyvaľkané cesto položte pripravenú náplň.
- Zmotajte, ako by ste pripravovali štrúdľu az cesta utvorte kruh – viď foto.
- Z vonkajšej strany cesto nakrájajte tak, aby ste ho neprerezali a vnikol tak kvetinový motív – viď foto.
- Celý povrch venca potrite rozmiešaným vajcom.
- Vložte do rúry a pečte cca 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý.
- Podávajte s čerstvou kávou alebo teplým čajom.
K Veľkej noci neodmysliteľne patrí veľkonočný mazanec či bochník . Vyskúšajte!