Pletený sladký bochník

Pletený sladký bochník

Klasický český mazanec už sme niekedy skúsili všetci, ale napríklad v Taliansku sa ako veľkonočná pochúťka pripravuje Pane di Pasqua, čo je tradičný sladký chlieb. Má svetlo žltú farbu, ľahko sladkastú chuť a je dokonale nadýchaný. Kôrka je zlatavá a sype so sezamovými semienkami.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 2 vrecká aktívneho sušeného droždia
  • 1 hrnček vlažnej vody
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1 hrnček vareného mlieka
  • 1/4 hrnčeka nesoleného rozpusteného masla
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 6 hrnčekov hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 1 – 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna

Na dohotovenie:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžica sezamových semienok

Postup:

  • Do menšej misky vlejeme hrnček vlažnej vody, prisypeme droždie, 2 lyžičky cukru a necháme 10 minút odstáť. Po desiatich minútach premiešame.
  • Medzitým sparíme mlieko. Nalejeme ho do hrnca so silnejším dnom a za stáleho miešania pomaly zahrejeme na stredne vysokú teplotu, až sa začne ľahko variť. Odstavíme na 4 minúty bokom, aby trochu vychladlo.
  • Vlažné mlieko nalejeme do stojanového mixéra s nástavcom na šľahanie, prilejeme rozpustené maslo, 3/4 hrnčeka cukru, soľ a šľaháme na strednú rýchlosť.
  • Pridáme rozpustené droždie a znova našľaháme. Po častiach prisypeme polovicu múky, čím vznikne husté cesto. Prihodíme 2 vajcia, 2 žĺtky, citrónovú kôru a na strednú rýchlosť šľaháme, kým sa suroviny nespoja.
  • Vymeníme šľahací hák za hnetacie, zasypeme cesto zhruba 3/4 zvyšnej múky, zvyšok odložíme a zapneme miešanie pri nízkej rýchlosti asi na 1 – 2 minúty, aby sa všetko premiešalo. Pokiaľ je cesto lepkavé, budeme prisypávať zvyšok múky po častiach.
  • Preložíme cesto na pomúčenú dosku a po dobu 5 – 7 minút miesime, aby bolo hladké a jemné.
  • Misu vymažeme trochou masla alebo oleja, vložíme do nej vypracované cesto, párkrát ho v mise otočíme, aby bolo namazané zo všetkých strán.
  • Zakryjeme potravinárskou fóliou, kuchynskou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto, kde nie je prievan. Počas 1 a 1/2 hodiny by malo cesto svoj objem zdvojnásobiť.
  • Pripravíme si dva plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Cesto v mise stlačíme, prenesieme znova na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu po druhej dôkladne prehnite po dobu 2 minút.
  • Teraz každú časť rozdelíme na 3 rovnaké kusy, čím získame 6 dielikov. Jednotlivé dieliky miesime a vyvaľkáme do cca 40 cm dlhého „povrazu“.
  • Naukladáme vždy 3 povrazy vedľa seba, pevne ich pomýlime a konce zastrčíme pod hotový pletenec. Takto pripravený mazanec prenesieme na plech. To isté urobíme aj s druhou trojicou povrazov.
  • Bochníky zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na teplé miesto bez prievanu kysnúť na ďalšiu 1 hodinu.
  • Potom si predhrejeme rúru na 175 stupňov av malej miske ušľaháme 1 žĺtok s 1 lyžicou mlieka. Tým potrieme oba pletence a posypeme sezamovými semienkami.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 35 minút, až bude povrch zlatisto sfarbený a bochník bude znieť po zaklopaní na dno dute.
  • Upečené vyberieme z rúry a na 10 minút odstavíme nabok. Až potom preložíme mazance na kuchynskú mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.

Tip: Neváhajte mrknúť aj na ďalšie pochúťky, ktoré nesmú počas týchto sviatkov na stole chýbať, a to sú zaujímavé recepty na veľkonočných judášov .

Taliansky sladký mazanec s vôňou citróna.
Zdroj: https://www.kitchenfairy.ca/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.