Milujete klasické hamburgery a iné pochúťky z mletého mäsa? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na pljeskavici.
Tu luxusná dobrota z balkánskej kuchyne navnadí naše chuťové poháriky a poteší vás aj vašich blízkych.
Ochutnajte jeden z našich pokrmov a zistite, ktorý bude lepší a radi sa k nemu budete vracať.
Je to taká iná, a tak trochu aj pikantnejšia alternatíva hamburgerov či našich starých dobrých fašírok.
Naše recepty
Tip: Čo tak skúsiť kombináciu troch druhov mäsa?
Potrebujete: 600 g mletého hovädzieho mletého, 600 g chudého mletého bravčového mäsa, 600 g chudého mletého jahňacieho, 2-3 jemne nasekané strúčiky cesnaku, 1 jemne nakrájanú cibuľu, 1 a 1.
Všetko zmiešate, kým sa suroviny nespoja a dáte na niekoľko hodín do chladničky odležať. Potom rozpálite gril a mierne navlhčenými rukami rozdelíte mäsovú zmes na 6 dielov. Z každého dielu vytvarujete tenkú placku veľkosti malého dezertného taniera.
Takto pripravené placky pokladáme na rozpálený gril a pečieme cca 7 minút, aby sa opekli z oboch strán. Zdobíme jarnou cibuľkou, plátkami paradajok, ajvarom, a pridáme aj chlieb lepinja alebo pogacha.
Čo je pljeskavica
Ide o typicky balkánsky pokrm, ktorý môžete ochutnať nielen v tradičných krajinách ako je Srbsko, Čierna Hora, Bosna-Hercegovina, Macedónsko, Slovinsko av neposlednom rade aj Chorvátsko, ale po celom svete.
Tradičná receptúra je tvorená vždy zmesou mletého mäsa, najčastejšie hovädzieho a teľacieho, prípadne aj bravčového. Dôležitá je tiež cibuľa a ajvar, ktorý sa podáva ako ochucovadlo a vyrába sa z paprík a baklažánu.
Najbežnejším a tiež najobľúbenejším variantom je tzv. Leskovačka pljeskavice, ktorej rodiskom je mesto Leskovac v Srbsku a je naozaj plná šťavnatej cibule. Má dokonale pikantnú až ostrú chuť. Oproti tomu Punjena sa plní kvalitným ovčím syrom.
Z oblasti Šar planina zase môžete ochutnať Šarsku pljeskavicu, ktorá sa podáva s vynikajúcim syrom kaškaval. Hajdačka je zase kombináciou údeného bravčového a klasického mletého mäsa. Vranjanská pljeskavica sa ochucuje omáčkou vyrobenou z paradajok a paprík. Samozrejme, že základ vždy tvorí masová placka.