Ideálny pokrm na vďakyvzdania v anglicky hovoriacich krajinách je práve morka. Vy si ju môžete samozrejme dopriať kedykoľvek počas roka a tento recept je ideálny, ak máte radi brusnice.
Ingrediencie
- 500g kuracích pŕs (a viac podľa počtu stravníkov)
- 1-4 lyžičky soli
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 6-8 motúzov (povrázkov)
Ingrediencie na plnku
- Biely chlieb / žemľa / rožok nakrájaný na kocky (množstvo podľa veľkosti pečiva – cca 150g)
- 1/2 lyžice masla
- 1 menšia cibuľa
- 1 stonka zeleru
- 4 listy šalvie
- 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky korenia na kura
- 1/4 lyžičky soli a korenia
- 1 veľké vajcia (rozšľahané)
- 3/4 hrnčeka kuracieho vývaru
- 2 lyžice brusníc (nasekaných)
- Alobal
Ingrediencie na omáčku
- 2 hrnčeky morčacieho/kuracieho vývaru
- 2 listy šalvie
- 3/4 lyžičky korenia na kura
- 1/4 hrnčeka hladkej múky
- Soľ a korenie
Postup
- Plnku pripravíte tak, že pečivo (aspoň 2-3 dni staré) nakrájate na kocky.
- Na väčšej panvici zohrejte maslo, potom speňte cibuľku, pridajte zeler, petržlen, šalviu, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a duste na stredne vysokej teplote cca 8-10 minút.
- Odoberte z platničky, nechajte niekoľko minút chladnúť a potom zmiešajte s pripraveným pečivom. Pridajte brusnice, vývar, vajcia, korenie na kura a všetko riadne premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
- Potom si očistite mäso, odstráňte kožu.
- Prsia naklepte tak, aby ste vytvorili veľký plát mäsa. Na tento plát dajte dostatočné množstvo plnky. Ponechajte pritom miesto pri okraji, aby plnka nevytekala.
- Plát mäsa opatrne zaviažte motúzy dookola. Položte na pekáčik, zakryte alobalom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C na dobu 45-55 minút.
- Odkryte alobal a nechajte ešte 5-7 minút dopiecť dozlatista.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku, priveďte do varu a potom duste po dobu 8-10 minút do zhustnutia.
- Potom z omáčky vyberte bylinky. Mäso nakrájajte na plátky a podávajte pokvapkané omáčkou s akoukoľvek prílohou.
Morka sa dá pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na prípravu morky.